Registrera eget domännamn

DomännamnFör att kunna ha ett eget domännamn till din hemsida behöver du registrera ett ledigt domännamn, eller eventuellt köpa ett redan registrerat domännamn av den befintliga ägaren.

Den svenska toppdomänen .se är en nationell toppdomän (ccTLD) tillägnad Sverige och går att registrera hos de flesta, om inte alla svenska webbhotell. För att ha ett domännamn registrerat i ditt namn så betalar du en årlig avgift för detta. För den svenska toppdomänen ligger priset på ca, 120 kr/år.

Det finns även generiska toppdomäner (gTLD) som inte är avsett att bindas till ett specifikt land utan är avsedda att användas i generiska eller internationella sammanhang. De vanligaste generiska toppdomänerna är .com, .net och .org men det finns betydligt fler än dem. Kostnaden för dessa är ungefär det samma som för den svenska. Vanliga priser ligger på mellan 70-260 kr/år.

Prisjämförelse för domännamn

Om priset för domännamn är viktigt så kan det vara intressant att välja en leverantör som är billigast på domännamn för att dra ner kostnaderna. Här nedanför jämför vi i en tabell några av Sveriges största och mest populära alternativ för att registrera domännamn tillsammans med priser för det vanligaste toppdomänerna.

Webbhotell .se .nu .eu .com .net .org
Polar55 219 kr 219 kr 90 kr 129 kr 156 kr 144 kr
Oderland 189 kr 199 kr 139 kr 209 kr 189 kr 169 kr
Loopia 219 kr 199 kr 189 kr 259 kr 259 kr 259 kr
Inleed 139 kr 139 kr 79 kr 119 kr 119 kr 149 kr
Miss Hosting 219 kr 210 kr 190 kr 220 kr 199 kr 199 kr

Priserna är inkl. moms och uppdaterade 2024-12-18. Rapportera gärna felaktigheter till oss.

Återförsäljare av domännamn

Populära återförsäljare av domännamn finner du i listan nedanför.

Polar55
Billigt och populärt webbhotell med många funktioner och snabba servrar. Erbjuder även domänregistrering.
Besök nu
Oderland
Bra kontrollpanel för domäner, bra priser och även ett bra webbhotell om du önskar det.
Besök nu
Loopia
Loopia har länge varit ett ledande webbhotell i Sverige. Här kan du såklart även registrera och hantera dina domäner.
Besök nu
Miss Hosting
Populärt webbhotell där du även kan registrera domännamn.
Besök nu

En del svenska webbhotell tillåter inte att du registrerar domännamn hos dem om du inte också köper ett webbhotellskonto att binda dessa domäner till. Detta är vanligt för mindre webbhotell eller webbhotell som inte valt att satsa på att vara återförsäljare av domännamn.

Whois – Kolla ägare på domän

Att kolla vem som äger en domän är inte alltid så lätt att göra på egen hand och ibland kan det vara nästan omöjligt även om det ofta går att vidarebefordra meddelande till dem om man måste komma i kontakt med ägaren.

Den svenska toppdomänen .SE hanteras av svenska IIS och de har sedan flera år nu även tagit hand om .NU som egentligen är en landsdomän också men som blivit populärt i framförallt Sverige. För dessa domäner kan du ganska enkelt se ägaren om den är ett företag genom att användas deras tjänst här. För privatpersoner och enskilda firmor så skyddas information med tanke på PUL.

För internationella domäner så bestämmer oftast ICANN vad som gäller. Här finns det möjligt att dölja informationen med en tjänst som agerar ”målvakt” och som tillhandahålls av många domänåterförsäljare. Däremot ska dessa e-postadresser fungera och endast vara vidarebefordringar.

Ibland kan whois information vara begränsad om den inte utföras av den leverantör  där domänen registrerats. Detta ska dock återges med en länk i den information som skickas tillbaka så du kan bege dig till deras sida och efterfråga mer information.

Här är några tjänster för att kolla upp domäner och dess ägare:

  • IIS.se – Ger dig all information som de kan om .SE och .NU domäner.
  • Whois.net – En enkel och gratis tjänst för att kolla upp information på domäner.
  • ICANN – Deras egna whois-tjänst.

Snapback av domäner

Snapback eller termen ”Domain Sniping” innebär att man registrerar ett domännamn så fort som möjligt efter att den blir tillgänglig för registrering igen. Man registrar alltså en domän som någon tidigare haft och man försöker göra det så fort som möjligt.

Syftet med att ”snappa” domäner kan vara många men det är inte ovanligt att företag med dålig IT-organisation missar att förnya domäner och att de släpps för registrering igen. Även stora IT-företag har historiskt lyckats med detta så det kan hända vem som helst.

Det används även inom SEO för att registrera domäner som tillhört någon väletablerad hemsida/webbtjänst för att i sin tur nyttja detta i sökmotoroptimering. Exakt hur detta går till och görs på bästa sätt är något du kanske kan få svar på hos SEO-forum eller WN. Att använda detta för SEO är dock något Google inte rekommenderar.

Tjänster för att snapbacks och domain sniping hittar du här:

Det kan vara värt att nämna att det oftast är någon form av budgivning på domäner som ska släppas och en Holländsk auktion är inte ovanligt, vilket innebär att ju närmare datumet där den ska släppas ju lägre pris blir det. När någon bestämt sig för att registrera den till ett visst bud så reserveras försöket till denna person hos tjänsten som används. Du kan alltså vinna en auktion på en snapback-tjänst med det garanterar dig bara att om just den tjänsten lyckas få tag på domänen så kommer du att få den till det priset.

Riktigt bra domäner kan man förvänta sig att många tjänster kommer försöka knipa.