Bästa Webbhotellen i Sverige

Sverige har trots sin storlek väldigt många webbhotell som är etablerade i Sverige och som riktar sina tjänster till svenska kunder. Att utnämna det bästa webbhotellet av dessa är ingen lätt uppgift, utan snarare nära inpå en omöjlig uppgift.

Det mest intressanta är vilket webbhotell som är bäst utifrån kundens behov. Och det skiljer sig mycket beroende på om det är en privatperson eller företag. Men även företag i mellan har olika behov av lösningar och därför skiljer sig ofta det bästa webbhotellet efter vilka behov som finns.

Däremot finns det en del aspekter som har betydelse oavsett vem kunden är och dessa kommer vi bl.a. fokusera på för att lyfta fram Sveriges bästa webbhotell.

Sveriges bästa webbhotell

 

Miss Hosting – Bästa Webbhotellet

Miss Hosting är ett webbhotell som kombinerar det bästa från flera världar. Det är ett svenskt webbhotell med servrar placerade i svenska datacenter vilket för dig som kund innebär snabb åtkomst. Samtidigt tillhandahåller de en kraftfull lösning med kontrollpanelen cPanel till ett väldigt bra pris. Under den tid vi testat Miss Hosting har det fungerar klockrent.

Miss Hosting blir väldigt lockande sett till det låga kampanjpriset första året. Därefter är prisnivåerna inte lika fördelaktiga för privatpersoner.

Utrymme: 100 GB     Trafik: Obegränsat     Pris: fr. 1 kr/mån

Besök nu

 

Inleed – Billigaste Webbhotellet

Inleed är ett väldigt prisvärt webbhotell och om du vill hitta det bästa webbhotellet bland de billigaste alternativen så är detta utan tvekan ett du bör titta på. De har servarna i egna datacenter i Sverige, erbjuder bra kapacitet och har två billiga paket att välja mellan. Inleed är bland de bästa webbhotellen för privatperson som inte vill lägga för mycket pengar.

Inleed har fått bra lovord men är ett litet webbhotell med egna datacenter och servrar. För stora företagslösningar finns det kanske bättre alternativ. Men Inleed har utvecklats och erbjuder idag mer än bara enkla webbhotellskonton.

Utrymme: 10 GB     Trafik: 250 GB     Pris: 29 kr/mån

Besök nu

 

Oderland – Bäst för företag

Oderland är utan tvekan ett av de bästa och mest stabila webbhotellen i Sverige. De har varit etablerade länge och varit en stark och självklar aktör under väldigt många år nu. För många privatpersoner och företag är Oderland ett webbhotell som förknippas med seriositet. Driftsäkra serverar, bra koll på säkerhet, regelbunden backup och den mycket populära kontrollpanelen cPanel. De har utmärkta möjligheter för att du ska kunna växa med dem och att göra det på ett så bra och smidigt sätt som möjligt.

Oderland har inga direkta nackdelar men om du är en privatperson som letar efter en billig lösning så är Oderland förmodligen inget för dig då de inte erbjuder konton i det segmentet längre.

Utrymme: 20 GB     Trafik: 2000 GB     Pris: 209 kr/mån

Besök nu

Loopia

Loopia är ett av Sveriges äldsta webbhotell och grundades redan 1999. De har byggt upp en bra infrastruktur, bra support och givmilda paket som enkelt rymmer allt ifrån enkla till mer avancerade webbplatser. Loopia är ett tryggt val och levererar en stabil plattform till många företag och privatpersoner.

Deras främsta nackdel är kontrollpanelen som skiljer sig grafiskt från branschstandarden vilket kan vara förvirrande om man är van vid ett annat upplägg. De är heller kanske inte så billiga som privatpersoner önskar.

Utrymme: 75 GB     Trafik: 750 GB     Pris: 89 kr/mån

Besök nu

 

Simply.com

Simply.com är ett av de mest prisvärda webbhotellen som bjuder på flera bra webbhotellspaket där du kan välja det som passar dig bäst. Sätt till pris erbjuds det gott om utrymme, resurser och funktioner där även tyngre företagshemsidor mycket trafik lär flyta på. Möjligheten att välja ASP kan dessutom falla vissa perfekt för vissa.

Tittar man på kundrecensioner har Simply.com fått riktigt bra betyg överlag hos stora aktörer som TrustPilot vilket även talar för att många är nöjda.

Den största nackdelen med Simply.com är möjligtvis att servrarna står i Danmark. Det blir närmare till Europa men mindre optimalt för svenska lösningar som kräver blixtsnabb respons. För vanliga hemsidor och bloggar märks det dock ingen skillnad.

Utrymme: 10-200 GB     Trafik: Obegränsat     Pris: fr. 10 kr/mån

Besök nu

 

Jämför alla Webbhotell

 

Hur du hittar bästa webbhotellet

bästa webbhotellSom vi beskrev i inledningen här på sidan så är det bästa webbhotellet subjektivt efter vilka behov du har. Om ett webbhotell inte ens kan ge dig de funktioner och det stöd som du måste ha så kan det omöjligt vara det bästa webbhotellet för dig. Av denna anledningen är det svårt att jämföra webbhotell över huvud taget.

Bra support hos ett webbhotell som är villiga att hjälpa dig med problem som egentligen ligger utanför deras arbetsområde är något som kanske vissa kunder värdesätter enormt medan det blir i princip meningslöst för någon annan.

Däremot är det såklart viktigt att supporten fungerar bra och när något problem uppstår med t.ex. driftstörningar som drabbar kunder så kommuniceras detta på ett bra och tydlig sätt ut till kunderna. Ett bra webbhotell här fokuserar på att lösa problemen samtidigt som de frekvent håller kunderna uppdaterade. Detta är tyvärr inte alls självklart hos många webbhotell. Det är inte ovanligt att en driftstörning rapporteras men att du sedan 5-6 timmar senare fortfarande inte vet mer.

Driver du en personlig blogg så är det kanske heller inte hela världen om webbhotellet har dessa problem en gång om året. Du kan helt enkelt leva med att just denna dag får dina besökare vänta på att läsa dina inlägg. Driver du en företagshemsida, en webbtjänst eller e-butik så är detta kritiskt och det bästa webbhotellet kommer lösa detta på bästa tänkbara sätt.

Etablerade webbhotell som fått bra lovord från kunder och som samtidigt lever upp till de tekniska kraven du behöver är en bra början för att hitta det bästa webbhotellet för din hemsida.

Undvik fallgroparna

Uttrycket ”du får vad du betalar för” har länge varit en term som återkommer inom webbhotell. Där ligger mycket i det men priset är långt ifrån en garanti på att något kommer vara bättre. Det finns exempel på ganska dyra webbhotell som inte alls är bättre än de som kostar en bråkdel mindre.

En slutsats du kan dra är att de billigaste webbhotellen inte kommer att vara de absolut bästa alternativen. Webbhotellen som listas ovan representerar både det billiga segmentet men även det s.k. Premium-segmentet bland webbhotell.

Oavsett vilket webbhotell du väljer och oavsett hur bra de marknadsför sin säkerhet och backuplösning så gör inte misstaget att inte ta någon backup själv. Om ni uppdaterar er hemsida frekvent så försök ta en egen backup varje månad. Om ni uppdaterar mer sällan så anpassa intervallet efter det. Ett smart sätt att påminna sig är att sätta ett återkommande event den förste varje månad.

Ibland tillhandahålls backuper av webbhotellet. Oderland är ett exempel där du enkelt bara kan ladda ner en backup de redan gjort. Det gör arbetet enkelt för dig och du får den där extra tryggheten.

Prestandatester (Benchmarks)

En av de vanligaste problemen när ens hemsida laddas långsamt är att någonting på servernivå tar tid. Det är sällan att det är nätanslutningarna i sig som spökar (även om det förekommer).

Att testa och göra prestandatester på webbhotell kan ge en fingervisning om hur bra eller dåliga de är men där finns många problem med det. Det går helt enkelt aldrig att lita blint på denna data och det finns många anledningar varför.

Lek med tanken att du ska genomföra prestandatester på 10 stycken webbhotell i Sverige. Du måste registrera helt nya webbhotellskonto då du inte kan ha några andra hemsidor på kontot sedan innan. Det är vanligt idag att man begränsar resurser per konto och för att testerna ska bli någorlunda rättvisa måste all kapacitet gå dit.

bästa webbhotell prestandaNu hamnar du direkt i nästa problematik eftersom nya konton har en tendens att placeras på nya servrar om webbhotellet inte har en molnlösning. Det betyder att du med största sannolikhet kommer ha tillgång till de resurser som ditt konto får använda sig. Det är alltså först långt senare som problemen kan uppstå när för många kunder tryckts in på en server eller att flera av dem som legat där länge börjat använda mer av sina resurser.

Sen har du webbhotellen som kör någon form av molnlösning och då hoppar du direkt in ett kluster av servrar där dina filer placerar. Vanligtvis brukar just denna biten fungera bra medan bakomliggande databaser lätt kan bli ett problem då de i sig sällan har någon molnlösning utan är specifika servrar.

Att exekvera dessa tester för att få ett resultat som man kan ta med sig för att på ett rättvist sätt jämföra webbhotell är extremt svårt om inte på gränsen till omöjligt.

Ett annat populärt sätt är att låta webmasters över hela Sverige lägga in skript för benchmark på sina webbhotellskonton. Då kan man testa flera konton hos ett webbhotell för att få ett genomsnitt och här kommer det variera friskt med gamla som nya konton. Den största nackdelen här är att det går inte att veta hur belastade dessa konton är sedan innan och mätvärdena blir således missvisande. Skulle det göras på tillräckligt många konton hade man kanske kunnat få någon form av rättvis jämförelsebild men det hade krävt ett stort testunderlag.

Så att testa webbhotell är svårt. Förmodligen är det lättaste sättet att välja något av de webbhotell man tror verkar bästa, prova dem och skulle de inte leva upp till förväntningarna så byter man. Väljer man webbhotell som fått bra omdömen så bör man träffa rätt snabbt.

Bästa webbhotellet till företag

Bästa webbhotell företagDe bästa webbhotellen till företag är ganska enkelt sagt inte de billigaste, men det som väger tyngst här är vad du tänkt ha din hemsida till.

Många företag har sin företagshemsida mest som ett sätt att på ett ställe berätta om sig själv, snabbt beskriva vilka produkter och tjänster som de tillhandahåller samtidigt som öppettider och hur man hittar till den fysiska butiken/kontoret listas snyggt. Om detta är allt man vill ha sin företagshemsida till så fungerar förmodligen ett litet och billigt webbhotell också.

Oavsett vad du har för företag så kan hemsidan vara en viktig marknadsföringskanal för att locka till sig kunder. Om du jobbar aktivt med att bygga din hemsida större och bättre så kommer du inte vilja ha onödiga driftstörningar samtidigt som det är viktigt att hemsidan laddas snabbt för besökaren. Då blir valet av webbhotellet betydligt viktigare och det bästa webbhotellet är kanske något av de som tillhandahåller en mer premiumlösning, s.k. företagspaket. Denna kostnad brukar ligga runt 150 – 300 kronor inkl. moms / månad och är knappast någon stor utgift för ett företag.