Billiga webbhotell är attraktivt framförallt hos privatpersoner som önskar att ha en egen hemsida eller blogg i WordPress till ett bra pris. Men även mindre företag kan vara på jakt efter ett billigt webbhotell av flera anledningar.
På denna sida har vi samlat svenska webbhotell sorterat efter pris för att göra det lättare för dig att hitta det billigaste alternativet. Oavsett vilket webbhotell du väljer så kommer du kunna installera WordPress för att driva en privat blogg eller en enkel hemsida.
Billigaste webbhotellen i Sverige
Här nedanför kan du enkelt hitta billiga webbhotell då de är sorterade efter pris för de billigaste paketen*
Miss Hosting Miss Hosting är ett väldigt prisvärt webbhotell att början med där du får mycket för pengarna. Priset är rejält nedsatt första året och efter det är det fortfarande ett bra pris. Du får mycket resurser som utrymme och trafik samtidigt som du får alla funktioner den populära kontrollpanelen cPanel har. Utrymme: 100 GB Trafik: Obegränsat | fr. 10 kr/mån Besök nu | |
Simply.com Simply.com har för de två billigare paketen ett riktigt lågt normalpris som passar privatpersoner och små företag perfekt. Det utrymme, de funktioner och den kapacitet som det bjuds på gör att det är ett bra alternativ. Utrymme: 10-200 GB Trafik: Obegränsat | fr. 10 kr/mån Besök nu | |
Inleed Inleed är ett extremt bra webbhotell om du vill komma billigt undan i det långa loppet men ändå få bra med kapacitet på stabila servrar. Inleed är ett perfekt val för dig som vill ha en billig blogg eller hemsida byggd på t.ex WordPress eller annat CMS med PHP och MySQL. De har ett lite dyrare paket för 29 kr/mån som ger ännu mer kapacitet. Utrymme: 2 GB Trafik: 50 GB | 19 kr/mån Besök nu | |
One.com One.com har länge varit ett billigt webbhotell som varit populärt bland framför allt privatpersoner. De erbjuder idag flera olika paket beroende på vad du är ute efter. Utrymme: 25 GB Trafik: Obegränsat | 25 kr/mån Besök nu | |
Wopsa Wopsa är ett ganska billigt webbhotell som kör kontrollpanelen cPanel med servrar placerade i Skåne. De har flera olika webbhotellspaket att välja mellan och har även ett paket med Windows/ASP för dig som behöver den teknologin. Utrymme: 2 GB Trafik: 10 GB | 50 kr/mån Besök nu | |
Egensajt Egensajt är ett webbhotell som låter dig konfigurera ditt webbhotellpaket helt efter dina egna önskemål och på så sätt behöver du bara betala för det du verkligen behöver. Huruvida det är billigare än andra alternativ får du helt enkelt jämföra själv. Utrymme: 5 GB Trafik: 10 GB | 79 kr/mån Besök nu | |
Loopia Loopia är inte ett av de billigaste webbhotellen men har varit etablerade sedan 1999 och erbjuder bra paket för dig som privatperson och företag. Utrymme: 75 GB Trafik: 750 GB | 89 kr/mån Besök nu |
* Webbhotellen är sorterade efter pris där det billigaste priset presenteras. Vissa webbhotell erbjuder anpassningsbara paket och då har vi valt ett webbhotellpaket som vi anser vara enkelt för att få fram en prisbild. Andra webbhotell har bra kampanjer och då försöker vi lista det.
Så väljer du rätt men billigt webbhotell
Att välja rätt webbhotell med liten budget är inte det lättaste. Det viktigaste är att webbhotellet lever upp till de tekniska kraven som du har för att kunna lägga upp den hemsida eller blogg som du önskar. Det är inte självklart att de billiga webbhotellen har exakt det du söker så ta med säkerhet resa på det.
Om du ska lägga upp en blogg med WordPress eller en hemsida med det så kommer alla webbhotell förmodligen att leva upp till de tekniska kraven, eller de systemkrav som WordPress själva sätter ut. Vi har en egen sektion med webbhotell för WordPress där du kan läsa mer om detta.
Ju mer avancerad hemsida du tänkt köra, desto mer serverresurser kommer du att behöva. En liten blogg kräver inte så mycket medan en e-butik kräver desto mer. Det billigaste alternativen kan fungera bra för just enklare hemsidor även om de bygger på PHP och MySQL. En e-butik bör kanske titta på de bästa webbhotellen för att få en indikation på vad som kan passa bra där.
Om support är viktigt för dig och du vet med dig att du kanske kommer behöva webbhotellets hjälp. Prova då att maila webbhotellen med lite frågor och se hur snabbt dem svarar och på vilket sätt de svarar. Det blir som ett test för att se hur bra deras support faktiskt är.
En annan viktig aspekt är backup. Du vill att webbhotellen själva tar backup regelbundet då detta ger en viss trygghet för dig. Det innebär framförallt att de själva kan återställa din hemsida om något skulle gå fel. Du ska givetvis alltid själv ta backup på hemsidan.
Du kan besöka AllaWebbhotell.nu för en djupare jämförelse av billiga webbhotell, vad webbhotellpaketen innehåller och dess priser.
Billigt alternativ för WordPress
WordPress är i grunden ett snabbt innehållssystem (CMS) och vill du ha en blogg eller en enkel hemsida så kommer detta med största sannolikhet fungera bra oavsett vilket webbhotell du väljer.
Även om du skulle vilja lägga in en handfull plugins så kommer detta antagligen fungera väldigt bra också men det beror såklart även på vad det är för plugin då det finns plugins som kräver en hel del resurser.
För väldigt stora bloggar men många plugins kommer mer resurser behövas och det känns dumt att satsa på ett billigt webbhotell där detta antagligen är mer begränsat. Om du har många besökare har du antagligen flera möjligheter att tjäna pengar på din hemsida eller blogg med, något som gör det värt att satsa på ett lite bättre webbhotellskonto.
Det går att använda WordPress för att driva e-butiker och då genom det populära WooCommerce. Detta är även ett snabbt system men det kommer krävas mer än de billigaste webbhotellskontona. Ju mer som ska bearbetas bakom kulisserna (på servern) ju mer resurser kommer du behöva. Dessa resurser är framförallt mängden processorkraft och trådar som ditt konto får lov att använda men även mängden minne kan sätta stopp. För en e-butik vill du t.ex. gärna ha 512 MB minne för PHP. För en vanlig blogg kan det räcka gott och väl med 128 MB (vilket de flesta webbhotell erbjuder).
Webbhotell med egen domän
Om du inte redan har ett domännamn så vill du förmodligen registrera det också. Domännamn kan man ibland få ”på köpet” men är inte bundet till ditt webbhotellskonto.
Ett företag som tillhandahåller möjligheten att registrera domäner är en s.k. registrar och är registrerad hos Internetstiftelsen. De flesta webbhotell är detta för att kunna tillhandahålla möjligheten att låta sina kunder registrera domännamn.
Du har rätt att välja vilket företag du vill ska vara din registrar och om du önskar kan du registrera ditt domännamn först och sedan välja webbhotell. Däremot finns det webbhotell som säljer webbhotellskonto och bjuder på domänkostnaden. Det kan vara ett alternativ för dig som vill hålla nere kostnader då inte alla webbhotell erbjuder detta.
Om du registrerar ditt domännamn separat hos en egen aktör (kanske är det redan registrerat) så bör du vara medveten om att vissa billigare webbhotell haft en historisk vana att påtvinga dig att du har dem som registrar. Undvik dessa webbhotell då de ofta har en tendens att låsa fast dig som kund där det helt enkelt blir svårt att lämna vid behov.
En domän är din så länge du betalar årsavgiften vilket ligger runt 80-150 kr beroende på toppdomän. Det är ingen enorm kostnad och gäller de vanligaste toppdomänerna som .se, .nu, .com o.s.v.
Gratis webbhotell – Finns det?
Gratis webbhotell är något man kan snubbla över och brukar komma och gå. Förr var det vanligare och lättare att hitta ett gratis webbhotell men det brukar inte vara utan en baksida.
Det är inte gratis att driva webbhotell så det brukar finnas någon form av hållhake. Vissa lägger automatiskt in reklam på din sida medan andra får det att verka för bra för att vara sant vilket inte ger några direkta nackdelar alls. Detta brukar sluta med att det övergår till en betaltjänst i syfte att en del av alla de som använder webbhotellet gratis börjar betala.
Vi listar inga gratis webbhotell här då det ofta innebär problem på ett eller annat sätt. Idag finns det så billiga webbhotell att det inte är lönt enligt vår mening. Även om du går i skolan och inte har några egna pengar borde föräldrar eller någon nära dig kunna ställa upp med den lilla utgiften.