Webbhotell för WordPress

wordpress logoDet finns många svenska bloggtjänster som är gratis att använda sig av och det är också där väldigt många börjar sin bloggkarriär. Men det är inte fel att ta steget från gratistjänsterna till att använda ett mer avancerat bloggverktyg som t.ex. WordPress med eget domännamn och webbhotell. Vissa tar detta steget redan från allra första början medan andra försöker migrera till det efter ett tag.

Det behöver inte vara ett dyrt kapitel med att skaffa sig ett eget domännamn med ett avancerat bloggverktyg som WordPress. Några hundra kronor om året kan du ofta komma undan med om du tar de billigaste alternativen till webbhotell.

Svenska webbhotell med stöd för WordPress

Vi har valt ut bra och trygga webbhotell i olika prisgrupper. Välj det alternativ som passar bäst för dig.

Miss Hosting
Miss Hosting är ett bra och prisvärt webbhotell med fullt stöd för WordPress. Med tre olika paket är det perfekt för både små bloggar och större hemsidor.
Utrymme: 100 GB     Trafik: Obegränsat
fr. 1 kr/mån
Besök nu
Inleed
Inleed är förmodligen ett av de bästa webbhotellen i de billigaste segmenten om du vill köra WordPress. För privata bloggar och även vanliga företagshemsidor är detta ett bra val.
Utrymme: 10 GB     Trafik: 250 GB
29 kr/mån
Besök nu
Simply.com
Simply.com har fyra webbhotellspaket som alla klarar av att köra WordPress utan problem. Här får du bra med resurser för att även avancerade tillägg och teman flyter på bra.
Utrymme: 10-200 GB     Trafik: Obegränsat
fr. 10 kr/mån
Besök nu
One.com
One.com är det billigaste webbhotellet du kan välja och har stöd för WordPress och andra CMS. Välj detta om utgifterna är viktigast.
Utrymme: 25 GB     Trafik: Obegränsat
25 kr/mån
Besök nu
Loopia
Loopia har heller inga problem att köra WordPress då de har stöd för PHP och MySQL.
Utrymme: 75 GB     Trafik: 750 GB
89 kr/mån
Besök nu
Oderland
Oderland Webbhotell är ett högklassigt webbhotell med bra prestanda. Ett säkert val för dig som tänkt köra en professionell blogg på WordPress.
Utrymme: 20 GB     Trafik: 2000 GB
209 kr/mån
Besök nu
Egensajt
Egensajt låter dig helt anpassa webbhotellspaketet själv. WordPress är garanterat något som Egensajt fixar och kan vara ett bra alternativ.
Utrymme: 5 GB     Trafik: 10 GB
79 kr/mån
Besök nu
FS Data
FS Data är ett lite dyrare alternativ men kan vara ett riktigt bra val om du ställer lite extra krav på webbhotellet.
Utrymme: 20 GB     Trafik: 300 GB
186 kr/mån
Besök nu
Wopsa
Wopsas webbhotell är perfekt för WordPress oavsett om du tänkt köra en vanlig blogg eller om du vill använda det för en större sida eller webbshop.
Utrymme: 2 GB     Trafik: 10 GB
50 kr/mån
Besök nu
Webbdo
Webbdo är ett billigt webbhotell med cPanel som kontrollpanel. Deras servrar står i ett datacenter i Florida, USA.
Utrymme: 1,5 GB     Trafik: 40 GB
fr. 9 kr/mån
Besök nu

Innehållsförteckning

Vill du fördjupa dig mer i WordPress har vi sammanställt mer information här nedanför.

  1. Vad är WordPress?
  2. Teman och tillägg för WordPress
  3. WooCommerce för e-butiker
  4. WordPress till hemsidor
  5. WordPress.com – Gratistjänst för bloggar
  6. Fördelar med WordPress som innehållssystem

Vad är WordPress?

WordPress svenska CMSWordPress är ett gratis CMS (Content Management System) vilket på svenska bäst översätts till Innehållssystem. Det är ett sätt att administrera en egen hemsida eller blogg genom ett webbgränssnitt anpassat och skapat för att göra allting så lätt som möjligt. Blogginlägg och sidor skapas enkelt med få knapptryckningar och sedan skriver du precis som om du skulle använt en ordbehandlare som Word för Windows.

WordPress har växt sig stort genom åren och är idag mycket mer kompetent än vad det var i sin begynnelse. Idag kan du hantera det bästa som en vanlig hemsida eller blogg behöver i sitt ordinarie utförande och för speciella funktioner kan du enkelt installera tillägg som gör jobbet åt dig. Allting styrs genom administrationspanelen där du kan lägga till användare med olika rättigheter o.s.v.

WordPress är idag det CMS som används mest över hela Internet och med tusentals tillägg och teman som är gratis är det ett kraftfullt verktyg att komma igång med. Det bästa är såklart att använda WordPress tillsammans med ett eget domännamn på ett webbhotell. Webbhotellen som vi listar här ovan passar i många fall väldigt bra till detta.

Du kan ladda ner den senaste svenska versionen av WordPress här, men många webbhotell kan installera den åt dig genom några klick från kontrollpanelen.

Teman och tillägg för WordPress

WordPress TemanTill WordPress finns det väldigt mycket tillägg och teman som förändrar utseendet på hemsidan/bloggen eller tillför funktioner som WordPress inte har i sitt ordinarie utförande. Det finns en gigantisk uppsjö av detta och många populära alternativ finns att hämta hem gratis och där vissa av dessa tillägg och teman finns att få som betalversion med fler funktioner/finesser också.

Men eftersom WordPress är gratis i sitt ordinarie utförande kan man som webbutvecklare och designer snabbt lära sig hur man tar fram egna teman eller tillägg till WordPress och för den som inte kan lika mycket kan man göra ändringar i befintliga teman för att få det som man vill. Eller för den delen bara välja något som passar bra.

Ju fler tillägg och ju mer avancerade teman man använder sig ju mer krävs det av webbhotellet för att bloggen eller hemsida ska flyta på väldigt bra. För en vanlig blogg med 5-10 tillägg kommer de flesta webbhotellen som erbjuder en minnesmängd till PHP på 256 MB att fungera väldigt bra. Att sikta på ett webbhotell som erbjuder PHP 8.1 eller senare är också smart då det medför väldigt många förbättringar också.

WooCommerce för e-butiker

WooCommerceWooCommerce har växt fram som ett kraftfullt alternativ till alla som vill öppna e-butiker. WooCommerce är ett tillägg till WordPress som gör att du kan lägga till produkter och hantera allt ifrån kategorier till kundkorg och avslut med WordPress.

Eftersom tillägget är så stort rekommenderar vi dock ett betydligt mer kraftfullt webbhotellspaket än det som behövs för en personlig blogg. Skulle du vilja satsa på WooCommerce som en e-butik rekommenderas ett steg upp med ett bra paket som tillhandahåller 512 MB minne till PHP och kanske tillåter flera processor som körs samtidigt. Oderlands företagspaket är ett klockrent val här.

Du kan hämta WooCommerce som tillägg här och du kan läsa mer om vilka moduler, teman och annat på deras officiella hemsida. Där hittar du t.ex. tillägg för betalning genom PayPal, Klarna och Kreditkortslösningar.

WordPress till hemsidor

WordPress fungerar lika bra att använda till hemsidor idag som till en vanlig blogg. Många företagshemsidor är utvecklade med WordPress i grunden då det är ett så kraftigt CMS men samtidigt så enkelt och lätt att komma igång med. Konkurrenter som Joomla och Drupal har inte alls haft samma genomslag på denna front.

Många gratis teman är dock framtagna för att vara anpassade till bloggar men det finns en hel del teman som också har mer vanliga hemsidor i fokus. Tillsammans med bra tillägg så blir det WordPress ett väldigt komplett verktyg för att skapa snygga hemsidor med och där sökmotoroptimering (SEO) ligger i högt fokus.

WordPress.com – Gratistjänst

För dig som vill börja blogga kan man använda sig av sv.wordpress.com som är en gratistjänst för dig som vill börja komma igång med WordPress och bloggande.

Fördelen med denna tjänst är att du inte behöver något webbhotell och att du kommer igång helt gratis. Men det är också en väldigt begränsad tjänst med annonser och ger dig inte alls samma funktionalitet som att ha en egen WordPress-blogg på ett webbhotell.

Skulle du vilja koppla på ett eget domännamn som t.ex. dittnamn.se så måste du dels stå för domänkostnaden precis som du behöver med ett webbhotell men även prenumerera på deras plustjänst så du kan koppla den till din blogg. Denna tjänst kost ungefär som ett billigt webbhotell vilket är anledningen till att vi rekommenderar dig att titta på att registrera ditt domännamn själv tillsammans med ett billigt webbhotell om priset är en viktig faktor. Du kommer tjäna på det i långa loppet om du vill blogga seriöst.

Fördelar med WordPress som innehållssystem

WordPress är ett av de mest populära innehållssystemen för att skapa och hantera webbplatser. Det finns ett antal fördelar med att använda WordPress:

  1. Enkel att använda: WordPress är enkelt att använda, även för personer utan teknisk erfarenhet. Det finns en mängd olika teman och tillägg (plugins) som du kan välja mellan, så du kan enkelt skapa en professionellt utseende webbplats utan att behöva koda allt själv.
  2. Öppen källkod: WordPress är öppen källkod, vilket innebär att vem som helst kan granska och ändra koden. Detta har gjort att det finns en stor community av utvecklare som bidrar med tillägg, teman och funktioner, vilket gör att WordPress är en stabil och säker plattform.
  3. SEO-vänlig: WordPress är SEO-vänlig, vilket innebär att det är lätt att optimera din webbplats för sökmotorer. Det finns också en mängd olika SEO-tillägg som du kan använda för att förbättra din webbplats placering i sökmotorer och som utökar kontrollen du har.
  4. Många integrationsmöjligheter: WordPress har många integrationsmöjligheter med andra verktyg och tjänster, såsom Google Analytics, sociala medier, e-postmarknadsföring och betalningslösningar. Detta gör att du kan enkelt lägga till olika funktioner och integrera din webbplats med andra system.
  5. Översatt till många olika språk: WordPress är översatt till många olika språk, vilket gör att det är lätt att skapa en webbplats på ett annat språk än engelska. Det finns även möjlighet att låta sin hemsida eller e-butik publiceras på flera språk med hjälp av tillägg för att hantera multipla språk.
  6. Mycket stöd och dokumentation: WordPress har en mycket stor community av användare och utvecklare, vilket innebär att det finns mycket stöd och dokumentation tillgängligt online. Du kan enkelt hitta svar på de flesta frågor och problem du kan stöta på genom att söka online eller genom att be om hjälp i forum eller på sociala medier.
  7. Fungerar på många webbhotell: De flesta webbhotell har stöd för teknikerna som krävs för att köra WordPress så som PHP och MySQL i nya versioner. Det gör det lättare att välja webbhotell på andra premisser så som stabilitet, säkerhet och pris.