Behöver jag en egen server?

Egen server ger både mer kapacitet men även möjligheten till att konfigurera servern efter ens egna behov. Om du är osäker på om du behöver en egen server eller ej så är svarat förmodligen – nej.

Försök ta fram vilka behov du har av webbservern och jämför sedan webbhotell för att se om de matchar dina krav. Glöm inte att skicka ett mail till webbhotellet om någonting på deras hemsida är oklart.

Om du redan på förhand vet att du ska/måste använda dig av program som inte normalt sett finns på ett webbhotell så gör du nog klokt i att i alla fall titta på VPS eller en dedikerad server. Få webbhotell är villiga att installera tredjepartsprogram för enskilda kunder, då du på ett webbhotell delar server med många andra kunder.

Ett exempel är om du exempelvis skulle vilja byta ut mjukvara Apache mot Nginx eller Litespeed. Eller för att installera eget system för PHP cache, Apache-moduler eller inställningar som påverkar andra kunder. Om du är i behov av det måste du som sagt se till att få full kontroll på serverns mjukvara själv, vilket du får med en VPS eller dedikerad server.

Om det är kapaciteten du är osäker på så kanske det fungerar att först prova ett vanligt webbhotell för att sedan om de medför problem byta till en VPS. Om du redan har erfarenhet av webbhotell men är osäker, hör med webbhotellet vad de tror. VPS är idag relativt billigt och du kan få mycket kapacitet för en månadskostnad på ca 400 kr. Dessutom skalar många VPS-lösningar idag vilket gör att du snabbt och enkelt kan uppgradera din server utan att ingrepp krävs. Ett utmärkt val för dig som driver en krävande webbtjänst.