Loopia – Ett stabilt och tryggt alternativ

LoopiaLoopia är ett av Sveriges bästa webbhotell och har funnits med länge. Enda sedan 1999 har Loopia bedrivit sin verksamhet och idag har de många kända företag och webbplatser som kunder.

Loopia är i främsta hand ett webbhotell och erbjuder några olika paket beroende på vad du är i behov av. De har ett paket riktat åt privatpersoner och två paket riktade åt företag. Du kan dock välja det som passar dig bäst och det är inget som hindrar dig från att välja företagspaketet som privatperson tillexempel.

Besök Loopia

 

PaketMer infoOmdömen

Loopia Webbhotell erbjuder följande paket.

NamnPrivatFöretagFöretag Plus
Diskutrymme75 GB150 GB200 GB
Trafik/mån750 GB1 500 GB2 000 GB
Antal DomänerObegränsatObegränsatObegränsat
MySQL-databaser25 st50 st100 st
E-postadresserObegränsatObegränsatObegränsat
SSLJaJaJa
PHPJa, PHP 7Ja, PHP 7Ja, PHP 7
ASP.NETJa, fast inte MS SQLJa & MS SQLJa & MS SQL
JSPNejNejNej
Ruby on RailsNejNejNej
PHP Minne128 MB256 MB512 MB
Cron jobsJaJaJa
Pris/år89 kr/mån (1 068 kr)167 kr/mån (2 004 kr)250 kr/mån (3 000 kr)

Loopia är även ett populärt val för de som vill registrera domännamn. Deras tjänst LoopiaDNS är en välutvecklad domänhanterare där du kan administrera dina domäner på ett enkelt sett. Kontot är gratis och du betalar bara årsavgifterna för domännamnen.

Loopia är inte det billigaste webbhotellet men de erbjuder bra support, bra tillgänglighet och stabila tjänster. Ett bra och prisvärt val för de allra flesta.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Loopia Webbhotell
Average rating:  
 4 reviews
 by Jakob Jönsson
Loopia är bra
Tid som kund: 3 år

Loopia är ett webbhotell vi använt ett bra tag nu. Lite osäker på hur länge men det är i några år nu. Det har fungerat väldigt bra till vår sida som bygger på Drupal i grunden. Jag vet att Drupal kräver lite av servern så det är kul att allting har fungerat bra. Jag tycker dock inte Loopia förtjänar mer än 4 av 5 då de skulle kunna bli lite snabbare.

 by Daniel Nilsson
Loopia levererar alltid
Tid som kund: 6 år

När man betygsätter ett webbhotell är det viktigt att förstå att det just är ett webbhotellskonto man recensera och att det är bara det man betalar för. För mig har Loopia överlag fungerar klockrent och de flesta webbhotell har alltid incidenter där det går lite trögt eller där hemsidan blir oåtkomlig. Detta måste man kunna räkna med och därför betygsätter jag Loopia i toppen med sin trevliga support och överlag bra webbhotell. Kan man inte tänka sig att sin hemsida ens ligger nere några timmar om året så behöver man själv satsa på en egen lastbalanserad lösning som kostar tjugofaldigt mer. Loopia har dock fungerat klockrent!

 by Jonna
Loopia håller måttet
Tid som kund: 1 mån

Började använda Miss Hosting som förvisso var helt okej, men bytte till Loopia då jag tjänar pengar på hemsidan och har inte råd med problem. Bara varit kund hos Loopia ett kort tag men verkar som det är ett mycket bra webbhotell.

 by Fredrik
Bra webhotell
Tid som kund: 9 år

Jag har varit kund hos Loopia länge och det är absolut ett bra webbhotell att använda sig av men där finns mer att önska av dem. Deras egenutvecklade kontrollpanel är förvirrande och långt ifrån så användarvänlig som man kan önska. Deras servrar är dock stabila och hastigheten är för det mesta bra. Loopia är dock ett ganska tryggt val för så väl privatpersoner som företag.

Recension av Loopia

Loopia är ett webbhotell som funnits på svenska marknaden under väldigt lång tid. Företaget grundades redan 1999 och har sedan länge räknats som ett av de största webbhotellen i Sverige.

Loopia som webbhotell är ett väldigt starkt varumärke och det ställer vissa förväntningar på företaget. Vi kommer gå igenom Loopia och deras webbhotell för att se hur bra de faktiskt är. I kombination med kundomdömen ovan så bör du få en bra inblick i om Loopia är webbhotellet för dig.

Specifikationer

Loopia erbjuder tre olika webbhotellspaket som kallas för Privat, Företag och Företag Plus.

Privat-paketet är precis som namnet antyder ett webbhotellspaket inriktat på privatpersoner medan de andra är inriktade till företag. Priset skiljer mellan paketen och förutom det så är det främst följande skillnader som syns:

  • Webbutrymme. Mängden diskutrymme går från 75 GB till 150 GB och 200 GB för paketen.
  • E-postutrymmet delas av webbutrymmet och följer samma stege.
  • Antal kontakter i nyhetsbrev och antal mail per månad.
  • Trafikgränsen per kontona skiljer sig även om mängden är väldigt hög och går från 750 GB på privatkontot upp till 2 TB på Företag Plus.
  • Antal FTP-konton från 25 till 100 stycken.
  • PHP-minne som på privatkontot bara är 128 MB men som blir 256 MB och 512 MB på företagskontona.
  • Antal MySQL-databaser, deras respektive storlek och samtidiga anslutningar.
  • Företagskontona får MS SQL

Om man tittar på specifikationerna är det kanske mest detaljer som mängden PHP minne som tydligt visar att privatkontot lämpar sig bäst åt enklare hemsidor och bloggar. Det är ganska lätt med en handfull bra tillägg till WordPress att pressa gränsen på 128 MB minne och då kommer man springa på problem. Andra applikationer och CMS lär inte vara bättre då WordPress generellt sätt är väldigt optimerat.

En stor fördel med Loopia jämfört med en del andra webbhotell som ligger i framkanten är att du på varje individuell hemsida kan välja om den ska köra Linux eller Windows. Detta gör det möjligt att på ett bra sätt komma åt tekniker som ASP.NET där Loopia stödjer både version 3.5 och 4.5. I företagspaketen kan du ha 1 eller 5 MS SQL-databaser också vilket öppnar upp för andra typer av applikationer för dig som utvecklar i Dotnet.

Loopia erbjuder även cron jobs (schemaläggning), egna felsidor för de vanligaste felkoderna över http, stöd för SSL-certifkat och en mängd andra funktioner man bör förvänta sig av ett webbhotell idag.

En rolig funktion hos webbhotellet Loopia är LoopiaAPI. Det gör att du med hjälp av ett API kommer åt ditt webbhotellskonto och kan administrera det per automatik. Det är en ganska unik funktion men låter dig med automatik hantera domäner där du både kan beställa och förflytta domäner.

Kontrollpanel

Loopia kontrollpanel
Loopias kontrollpanel efter inloggning.

Loopia kör en egenutvecklad kontrollpanel som mottagit en del kritik genom åren. Den är inte per automatik dålig men den använder ett gränssnitt som går ifrån normerna lite vilket gör att man som oerfaren administratör behöver lägga extra tid i deras kontrollpanel. Detta ställer vi också lite kritiska till då vi anser att den hade kunnat vara betydligt mer tydlig, men samtidigt lär man sig efterhand.

Inloggning till deras kontrollpanel eller Kundzon som de kallar det görs med användarnamn och lösenord. Här finns möjlighet att applicera BankID som inloggning och du kan lägga till personer som med BankID kan logga in och hantera kontot. Detta ger utökad säkerhet vilket är positivt.

I kontrollpanelen får du full tillgång till att hantera dina domäner, subdomäner, hemsidor, SSL, e-postadresser, databaser, FTP-konton och allt det där som man förväntar sig att kunna hantera. Du kommer även åt dina fakturor och betalningsmetoder här.

Loopia tillhandahåller även sin tjänst Loopia Sitebuilder för dig som vill bygga en egen hemsida men som inte har kompetensen att koda ihop en själv. Här hittar du även snabbgenvägar till att installera applikationerna WordPress, Tictail, WooCommerce, OpenCart, MediaWiki och Joomla.

För den som är van vid hur kontrollpaneler brukar fungera och som jobbar med att lägga till många webbplatser med tillhörande MySQL-databaser så kan Loopia bli lite frustrerande då deras databasanvändare per automatik inte har några rättigheter alls. Du måste manuellt välja vilka rättigheter som de ska ha efter att användaren till en databas är skapad.

Support

Loopias support kan vara en av de bättre i Sverige med bra, trevlig och hjälpsam attityd. Det gör att Loopia är ett bra alternativ åt företag och de som tror sig kanske behöva support.

Givetvis är deras support kostnadsfri och något annat skulle inte vara acceptabelt. Du når dem alla dagar om året genom telefon, e-post, chatt och även genom sociala medier som Twitter och Facebook.

Öppettiderna för deras support är vardagar mellan 7-21 och helger mellan 11-15.

Backup

Loopia erbjuder en ganska bra men ändå enkel backup för dig som webbhotellskund. Det sparas regelbundet backuper och du kan hitta tidpunkter upp till tre veckor bakåt. Vill du ha backup längre bak än så rekommenderas det att du själv gör dessa genom att kanske en gång i månaden spara ner en egen version då.

För normala webbhotell är Loopias lösning trots allt bra då du har många möjligheter att hitta en backup från en tidpunkt som gör att förlust av data blir minimal.

Pris

Loopia som webbhotell har inte det lägsta priset för privatpersoner och är man ute efter ett riktigt billigt webbhotell så kanske Loopia inte det rätta valet. Däremot får du ganska mycket webbhotell för pengarna både i avseende på funktioner och resurser men även sett till stabilitet och tillit då de har mångårig erfarenhet av att driva webbhotell.

För privatpersoner som driver större bloggar eller seriösa tjänster är Loopia ett prisvärt alternativ. Företag har större omsättning och att satsa på Loopia åt sin företagshemsida även om den är liten och inte behöver allt som du får så är det ändå ett bra och tryggt val.

Sammanfattning

Vi tycker Loopia är ett bra webbhotell och deras stabila position på svenska marknaden gör dem till ett tryggt val för så väl privatpersoner och företag.

Deras prissättning är det inget fel på även om vi tycker att de strypt resurserna för t.ex. PHP-minnet lite väl hårt i privatpaketet vilket gör att många hemsidor tvingas gå upp till företagspaketet för att fungera optimalt. Vi skulle helst velat se att minnesmängden var stegvis i form av 256MB, 512MB och 1024MB för att ligga i nivå med hur webbhotellen har det idag.

Deras support, säkerhet och kundvänlighet tycks ligga i fokus vilket även det är ett stort plus. De erbjuder dig som kund 30 dagars öppet köp så du har alla möjligheter att prova webbhotellet och skulle du inte vara nöjd löser det sig.

Besök Loopia