Oderland Webbhotell

OderlandOderland Webbhotell är ett välkänt val i branschen som fått mycket bra omdömen och recensioner för sitt webbhotell. Aktiebolaget har varit registrerat sedan 2005 men företaget har drivit lösningar för e-post, filer och hosting sedan 1998 då bolaget startades av Jack Oderland.

Oderlands datahall är byggd för driftsäkerhet med redundans i så väl strömförsörjning med UPS och dieselgenerator men även för nätverket med separata fiberkablar mot olika Internetleverantörer. Utformningen har bidragit till att göra webbhotellet mycket driftsäkert med få avbrott.

Besök Oderland

 

PaketMer infoOmdömen

Specifikationer för de vanligaste av Oderlands webbhotellkonton.

NamnFöretagskontoPremium+
Diskutrymme20 GB30 GB
Trafik/mån2 000 GB5 000 GB
Antal DomänerObegränsatObegränsat
MySQL-databaserObegränsatObegränsat
E-postadresserObegränsatObegränsat
SSLJa, gratis Let’s EncryptJa, gratis Let’s Encrypt
PHPJa, välj version själv!Ja, välj version själv!
ASP.NETNejNej
JSPNejNej
Ruby on RailsJaJa
PHP Minne256 MB (2 GB RAM)512 MB (3 GB RAM)
Cron jobsJaJa
Pris/år167 kr/mån (2 004 kr)334 kr/mån (4 008 kr)

Priserna är exkl. moms. De erbjuder även Premium+ Large med 130 GB lagringsutrymme, samt Elastic Sites där du kan tillskjuta mer minne och mer processorkraft vid behov.

Oderland använder kontrollpanelen cPanel, vilket förmodligen är den mest utvecklade kontrollpanelen för webbhotell på marknaden. Licenserna för cPanel drar givetvis upp priset något men kunderna får en kontrollpanel de känner igen och med många fler funktioner än vad andra webbhotell kan erbjuda i skrivande stund.

Oderland erbjuder inte bara vanligt webbhotell med s.k. delad hosting utan även andra lösningar som VPS, managed servers och dedikerade servrar.

För VPS har du två alternativ att välja mellan. Den billigare varianten baserad på OpenVZ är lämplig för mindre webbprojekt eller för att lära sig att arbeta i Linux. Det andra alternativ är CloudVPS som är XEN-baserad. Här har du möjligheten att få ut mer kraft och din VPS kan enkelt uppgraderas i takt med att du växer.

För egen server har Oderland möjlighet att erbjuda s.k. managed servers där de sköter driften av din server. Detta påminner om ett vanligt webbhotell för dig som slutkund med skillnaden att du har en hel server till ditt förfogande istället. Du kan även hyra en dedikerad server som du själv tar hand om, men detta kräver bra kunskaper i att administrera en server.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Oderland Webbhotell
Average rating:  
 3 reviews
 by Chrille
Kanske det bästa webbhotellet
Tid som kund: 3 år

Oderland är det andra webbhotellet som jag har idag förutom Inleed. Båda är riktigt bra men där Oderland känns som det vassare strået för företag och seriösa hemsidor så är Inleed fortfarande bra men är billigare. Oderland erbjuder också Let's Encrypt SSL vilket är bra för alla oss som har många hemsidor men ändå vill ha säkerhet på hemsidorna.

 by Herman
Bäst helt enkelt
Tid som kund: 3 år

Vårt företag har använt Oderland i flera år nu och det fungerar så klockrent. Jag har tidigare varit kund hos ett litet webbhotell som jag glömt namnet på och sen City Network men just Oderland är i särklass bäst. Allt fungerar som det ska utan krångel...

 by Fredrik
Sverige bästa webbhotell!
Tid som kund: 10 år

Jag har en lång erfarenhet av webbhotell på svenska marknaden och använder idag ett tiotal webbhotell. Det finns dock inget webbhotell som är ett sådant självklart val som Oderland har blivit. Oderland är ett fantastiskt webbhotell som erbjuder en enormt bra och stabil servermiljö. De har bra kundsupport, allt fungerar, inga överbelastningar, rimliga priser och kör den bästa kontrollpanelen (cPanel) där du dessutom erbjuds gratis SSL-certifikat idag.

Recension av Oderland

Oderland är ett av de svenska webbhotellen som funnits etablerade under en väldigt lång tid. Aktiebolaget Oderland Webbhotell AB grundades 2005 men de har varit aktiva längre än så och grundaren Jack Oderland driver fortfarande webbhotellet framåt.

Oderland är ett webbhotell som erbjuder mycket mer än vanliga webbhotellskonton. Förutom fantastiskt bra och innovativa lösningar på webbhotellskonton erbjuder de även egen VPS, dedikerad server, managed servers, flytt hjälp och flera andra lösningar för att tillåta företag att få ut det dem som de behöver av en bra hosting-leverantör.

Specifikationer

Oderland har sadlat om lite och erbjuder inte längre ett privatkonto. Istället är det billigaste webbhotellspaketet riktat till företag och privatpersoner med seriösa hemsidor.

Företagskontot kommer fungera bra för mindre e-butiker och många vanliga hemsidor. Du har 20 GB utrymme och 2 TB trafik men det som kommer begränsa dig är förmodligen minnet till PHP eller CPU-kraften som du har. Men det är ändå helt okej att börja med och du kommer behöva tunga script eller system innan minnet inte längre räcker till.

Förutom företagspaketet erbjuder dem Premium+ som ger lite mer av allt och ytterligare intressanta funktioner. Det finns även Premium+ Large som ger mer lagringsutrymme.

Här är de stora skillnaderna mellan paketen:

  • Lagringsutrymmet ökar från 20GB i företagskontot till 30GB i Premium+ och 130 GB i Premium+ Large.
  • RAM-minnet totalt är på 2GB i företagskontot och 3GB i Premium+
  • RAM för en specifik PHP-process (PHP memory limit) är 256MB i företagspaketet och 1024MB i Premium+
  • Processortillgång är 50% av 2 CPU:er i företagspaketet men 75% av 3 CPU i Premium+
  • Stöd för fler tekniker i Premium+ som Node.js, NewRelic och Elastic Sites.
  • Elastic Sites som erbjuds i Premium+ är en möjlighet att vid behov tillsätta mer kapacitet till webbhotellskontot. Det kan vara att tillsätta mer minne och mer processorkapacitet för att klara ett högre tryck av besökare.

E-postkonton, domänkopplingar, MySQL-databaser m.m. erbjuds som obegränsat i alla paket och du kan genom kontrollpanelen sätta upp allt detta.

Säkerhet för besökare genom SSL erbjuds gratis tack vare Let’s Encrypt vilket är ett gratis certifikat som gäller i 3 månader men som förnyas automatiskt av kontrollpanelen.

Förutom detta kan du själv välja PHP-version globalt för kontot men även specifikt på enskilda domäner. Du har tillgång till tekniker som Memcached, Git, OPCache, Python, Ruby och möjligheten att ansluta genom SSH.

Kontrollpanel

Oderland kontrollpanel cpanel
Oderland med deras kontrollpanel cPanel för ett företagskonto.

Oderland använder sig av kontrollpanelen cPanel på sina webbservrar vilket är det som du får tillgång till som kund. De har använt denna väldigt länge och något som vi tycker är ett stort plus då det är en kraftull men samtidigt en kontrollpanel som är enkel att använda.

Tillgången på bra funktioner i cPanel många och du får full kontroll över dina domäner, DNS-uppgifter, SSL-certifikat, E-postadresser och databaser.

Oderland har även tillägget Softaculous som gör att du med några enkla klick kan installera över 380 olika applikationer direkt från kontrollpanelen. Således slipper du ladda ner och installera WordPress, Joomla, Drupal, phpBB och alla andra applikationer på egen hand.

Support

Oderland har väldigt bra support och för vanliga webbhotellskunder kan du nå dem genom e-post, chatt och ticketsystem. Du kan även nå dem genom telefon och öppettiderna varierar mellan dagarna i veckan.

Måndag – Torsdag har de öppet 07-21, Fredag 07-19, Lördag och Söndag 10-15.

Det finns undantag för helgdagar och t.ex. onsdagar och torsdagar där de har stängt mellan 14:30-15:30. Se deras kontaktsida för exakt information.

Som serverkund har du möjlighet att få support och teknisk hjälp dygnet runt genom att anpassa ditt SLA-avtal med dem.

Backup

För webbhotellskonton görs regelbundet backup som sparas i upp till tre månader. Det är enkelt att komma åt gamla backuper från kontrollpanelen och här kan du även ladda in backuper också och således återställa ditt webbhotellskonto till en tidigare tidpunkt.

Precis som med alla webbhotellskonton och servrar rekommenderas det alltid att sätta i system att göra egna manuella backups också. Dels som redundant alternativt men även för att kunna gå tillbaka längre om det är ett fel som tagit lång tid att upptäcka. Som komplement till Oderlands backup kan t.ex. en schemalagd kalendernotis en gång i månaden vara tillräckligt och manuellt ladda ner och spara en backup från den senaste som Oderland tagit.

Pris

Oderland hade tidigare ett privatkonto som var riktat till privatpersoner med mindre diskutrymme och mindre trafik per månad. Detta paket var väldigt billigt sett till vad man fick men det har under 2017 försvunnit och erbjuds inte längre.

Istället är det nu deras Företagspaket som är billigast och blir således instegskontot för de som vill använda Oderland som sitt webbhotell. Företagskontot är inte heller dyrt sett till vad man får men det är ändå så pass mycket dyrare än de billigaste webbhotellen att Oderland antagligen inte kommer locka till sig dessa privatpersoner som är ute efter det, men antagligen är det just detta dem vill slippa.

Priset för företagskontot är 167 kronor exkl. moms vilket således bli 207 kronor i månaden för privatpersoner som tvingas betala momsen. Det är en ganska saftig prislapp för de som vill starta en enkel blogg.

Som företagskund ligger dock prislappen för det billigaste paketet helt i linje med vad vi rekommenderar att man satsar på ändå. Det är liten kostnad för ett företag och med tanke på att Oderland är ett väldigt bra webbhotell så blir det ett väldigt bra val för alla företag och alla hemsidor som drivs seriöst.

Sammanfattning

Oderland har utan tvekan målat om bilden lite av sitt webbhotell när de tog bort sitt privatkonto. De är inte längre ett rekommenderat webbhotell till privatpersoner som vill komma billigt undan. Det är säkerligen så att detta är ett medvetet val från Oderland och eftersom deras billigaste paket nu kostar över 200 kronor i månaden för privatpersoner så blir det endast väldigt seriösa privata hemsidor som kan tänka sig detta.

Däremot är Oderland förmodligen Sveriges bästa webbhotell just nu bortsett från priset. Det är ett klockrent alternativ för företag som vill ligga på stabila servrar med bra support och med bra möjligheter att kunna växa. Priset är heller inte dyrt för företag och ligger helt i klass med företagskonton hos andra webbhotell, bara det att hos Oderland får du förmodligen mer för pengarna.

Oderland har under många år inte gjort några drastiska förändringar av sitt webbhotell och har aldrig kört några billiga kampanjer för att locka till sig en stor mängd kunder på kort tid. Detta har gjort att Oderland har växt långsamt med kontrollerat. Det återspeglar en trygg känsla där man känner att man vet exakt vad man får och när det kommer till webbhotell och hosting är det exakt så man vill känna.

Besök Oderland