Jämföra webbhotell är en viktigt del i att hitta en bra plats där man kan lägga sin hemsida utan att behöva flytta den snart igen. I Sverige finns det en hel del olika webbhotell och det skiljer en hel del hur dessa presterar och hur lämpliga de är för olika projekt och personer.
Att jämföra webbhotellen efter vilka funktioner och egenskaper de har är ett bra sätt att börja sortera ut det man inte kan eller vill använda sig av. Även priset har en betydelse här och kanske har du en viss budget du vill hålla dig inom och då kan du välja bort de dyra direkt.
Här nedanför hittar du en jämförelse av svenska webbhotell. Vi listar deras utrymme, trafik och pris i kombination med en kort beskrivning för att göra det lättare för dig att jämföra.
Svenska webbhotell
Jämförelse av populära svenska webbhotell med utrymme, trafik, pris och beskrivning.
Miss Hosting Miss Hosting är ett webbhotell som erbjuder flera paket till ett väldigt bra pris. Här får du mycket utrymme, trafik och alla fördelar som medföljer kontrollpanelen cPanel. WordPress, Joomla och Drupal fungerar utmärkt här. Utrymme: 100 GB Trafik: Obegränsat | fr. 1 kr/mån Besök nu | |
Inleed Inleed är webbhotellet som ger användaren väldgt mycket möjligheter för väldigt lite pengar. Här kan du enkelt köra bloggar och hemsidor i WordPress samt andra skript utvecklade i PHP. Utrymme: 10 GB Trafik: 250 GB | 29 kr/mån Besök nu | |
One.com One.com är ett populärt val för privatpersoner där kostnaden är den viktigaste faktorn. Ett bra och prisvärt val för den personliga hemsidan eller för den som vill lära sig skapa hemsidor i HTML/CSS, men även PHP. Även privata bloggar med WordPress fungerar bra här. Utrymme: 25 GB Trafik: Obegränsat | 25 kr/mån Besök nu | |
Loopia Många företag har valt Loopia som webbhotell med deras mångåriga erfarenhet i branschen. Det är ett stabilt webbhotell som levererar hög kapacitet till ett rimligt pris. Här kan du köra funktioner från både Windows och Linux. Utrymme: 75 GB Trafik: 750 GB | 89 kr/mån Besök nu | |
Oderland Oderland är ett mycket säkert val med bra datacenter, support och servrar. Ett bra webbhotell med många funktioner och som kör kontrollpanelen cPanel. Utan tvekan ett av Sveriges bästa och mest stabila webbhotell. Utrymme: 20 GB Trafik: 2000 GB | 209 kr/mån Besök nu | |
Simply.com Ett av de bättre webbhotellen med prisvärda paket för så väl privatpersoner som företag. Ett snabbt webbhotell som fått riktigt bra kundomdömen. Utrymme: 10-200 GB Trafik: Obegränsat | fr. 10 kr/mån Besök nu | |
Egensajt Egensajt är webbhotellet som ger dig full kontroll på hur mycket utrymme, trafik och resurser du behöver. Betala endast för så mycket du behöver. Egensajt har stöd för Memcached. Utrymme: 5 GB Trafik: 10 GB | 79 kr/mån Besök nu | |
FS Data FS Data har en mycket säker driftmiljö och eget datacenter. Webbhotellet är ett utmärkt val för kunder som behöver mer än bara ett webbhotell och FS Data riktar in sig främst på företagskunder. Utrymme: 20 GB Trafik: 300 GB | 186 kr/mån Besök nu | |
Wopsa Wopsa är ett mycket bra webbhotell för så väl privatpersoner med bloggar till större företag som behöver kraftfulla lösningar. Wopsa kör den mycket omtyckta kontrollpanelen cPanel för Linux och du kan även få webbhotellskonton med Windows för ASP. Utrymme: 2 GB Trafik: 10 GB | 50 kr/mån Besök nu | |
Webbdo Webbdo är ett billigt webbhotell med cPanel som kontrollpanel. Deras servrar står i ett datacenter i Florida, USA. Utrymme: 1,5 GB Trafik: 40 GB | fr. 9 kr/mån Besök nu |
Jämför webbhotellens paket
Det finns ett antal saker som är viktiga att jämföra när du väljer ett webbhotellspaket:
- Pris: Det är viktigt att jämföra priser på olika webbhotellspaket för att se vad som passar dina behov och budget. En del webbhotell erbjuder kampanjpriser vilket kan vara väldigt lönsamt första året men hur är priserna efteråt?
- Lagring och bandbredd: Se till att du har tillräckligt med lagring och bandbredd för din webbplats. Om du planerar att ha en stor webbplats med många bilder och videor kommer du att behöva mer lagring och bandbredd än om du har en enklare webbplats.
- Datacenterplats: Om du har en webbplats som riktar sig till en specifik geografisk plats kan det vara viktigt att välja ett webbhotell med ett datacenter i närheten av din målgrupp. Detta kan förbättra laddningstider och prestanda. Oftast räcker det med att lägga sig i samma land och att då välja svenska webbhotell för svenska hemsidor.
- Uptime: Se till att webbhotellet har en hög uptime, det vill säga att webbplatsen är tillgänglig så ofta som möjligt. En låg uptime kan orsaka problem för besökarna och påverka din webbplats ranking i sökmotorer.
- Kundtjänst: Det är viktigt att välja ett webbhotell med bra kundtjänst som kan hjälpa dig om du stöter på problem eller har frågor. Se till att de har support på svenska och att de har olika kontaktvägar, såsom telefon, e-post och chatt.
- Möjlighet att skala upp: Om du förväntar dig att din webbplats kommer att växa snabbt kan det vara bra att välja ett webbhotellspaket som låter dig skala upp lagring och bandbredd enkelt när det behövs. Även andra resurser som samtidiga anslutningar och processorkraft är viktigt.
- Säkerhet: Se till att webbhotellet har bra säkerhetsfunktioner som skydd mot skadlig kod, spam och hackning. Kolla även hur deras backuprutiner ser ut och hur ofta de sparas.
- Funktioner: Jämför olika webbhotellspaket för att se vad som ingår. Vissa paket kan innehålla funktioner som andra webbhotell saknar.
- Betalningsalternativ: Se till att webbhotellet erbjuder ett betalningsalternativ som passar dig, såsom månadsbetalning eller årsbetalning.
- Bra omdöme och betyg: Välj ett webbhotell som fått bra betyg i tester och av de som tidigare använt webbhotellet. Du vill gärna undvika webbhotell som dras med problem och detta är ett av få sätt att upptäcka det på.
Kontentan är att när du jämför de svenska webbhotellen så försök ta reda på hur mycket du behöver. Det finns inte så stor vits med att ha ett webbhotellskonto där du har massa resurser du aldrig kommer använda ändå. Då är det bättre att försöka jämföra andra aspekter på webbhotellet så du kan få det som passar dig bäst.
Webbhotell med speciella krav
Vi har gjort det lättare för dig att hitta svenska webbhotell som har stöd för speciella funktioner eller som körs i specifika miljöer genom att tillhandahålla diverse olika listor.
För dig som inte är så insatt i de tekniska aspekterna så har vi redan sorterat bort webbhotell i dessa listor som inte är lämpligt vilket gör att du behöver jämföra färre webbhotell för att komma fram till vilket som passar dig bäst.
Vi har t.ex en sektion för webbhotell för WordPress vilket passar perfekt för dig som vill öppna en seriös och professionell blogg med eget domännamn. Vi har även en lista med webbhotell som lever upp till systemkraven för e-butikssystemet Magento – vilket är perfekt för dig som tänkt öppna en e-butik med det.
Jämför tester och recensioner
Att läsa tester och recensioner på webbhotell kan vara ett bra sätt att komma fram till vilket som är bäst. Om du endast har 2-3 alternativ kvar att välja mellan så kan detta vara det bästa sättet för att skaffa dig en uppfattning om vilket webbhotell som är bäst.
Vi har testat och recenserat några av webbhotellen utförligt och du hittar dessa tester om du klickar in på webbhotellen för att läsa mer om dem. Testerna ger en inblick i hur kontrollpanelen fungerar och hur lätt det är att använda webbhotellet.
Tänk dock på att om du letar efter kundomdömen i syfte att jämföra dessa mellan webbhotellen så kan det vara värt att höja ett varningens finger. Webbhotell har en tendens att samla på sig dåliga recensioner och omdömen vilket betyder att även om ett webbhotell har ett par dåliga kundrecensioner så betyder inte det att webbhotellet är dåligt. Däremot ser man ganska snabbt om det är överväldigande med dåliga recensioner, vilket kan tyda på att webbhotellet har problem på ett eller annat sätt.
Obegränsad trafik och lagring
Det är viktigt att notera att det i praktiken inte finns något som är helt obegränsat. Allt har sina gränser och det gäller även för webbhotell med obegränsade resurser som trafik och lagring. Det finns alltid en viss begränsning, även om den kan vara mycket högre än vad som kan användas av de flesta webbplatser.
När du jämför webbhotell med obegränsade resurser är det viktigt att läsa igenom villkoren noga och se vad som faktiskt ingår i erbjudandet. Det kan finnas viss finstilt text som begränsar vad som räknas som ”normal användning” och vad som kan leda till att din webbplats stängs ner. Du bör också titta på hur mycket du faktiskt behöver av de olika resurserna och jämföra det med vad som erbjuds av olika webbhotell.
Det kan också vara bra att titta på vad andra användare säger om webbhotellen du är intresserad av. Har de haft problem med att få tillgång till resurserna som erbjuds eller har de haft andra problem med webbhotellen? Detta kan ge en indikation på hur pålitliga de olika webbhotellen är och om de håller det de lovar.
Obegränsade resurser begränsas nästan alltid på ett eller annat sätt. Om inga begränsningar finns och du vet med dig att du behöver nyttja resursen mycket så finns risken att det ändå resulterar i problematik. Varken trafikmängd eller lagringsutrymme är obegränsat utan har fysiska begränsningar om inte annat.