Hyra egen dedikerad server

Att ha en egen dedikerad server till sitt förfogande öppnar upp helt andra portar än vad ett vanligt webbhotell kan erbjuda i sina paket. Med en egen server kan du konfigurera den precis efter dina önskemål och du har dessutom mycket mer resurser än vad du kan få ut ur en delad server på ett webbhotell.

VPS som man kan säga är ett mellanting mellan ett webbhotellskonto och dedikerad server kan vara ett alternativ om priset för en egen server anses vara för dyrt. Med VPS delar ett fåtal kunder på samma server men varje kund kör en egen virtuell server på maskinen. Detta gör att du får samma möjlighet att konfigurera systemet efter dina behov men samtidigt får du dela serverkapacitet med andra.

Leverantörer av dedikerade servrar

Nedanför listar vi företag som tillhandahåller dedikerade servrar för uthyrning. Alla priser som listas är för den billigaste servern företaget erbjuder.

Inleed
Inleed tillhandahåller kraftulla alternativ för dig som behöver något större än ett vanlig webbhotellskonto. Här hittar du prisvärda VPS:er och dedikerade servrar. Du kan även köpa till kontrollpanelen DirectAdmin och tjänsten Managed Server om du behöver hjälp med underhåll och drift.
fr. 579 kr/m
Besök nu
Oderland
Oderland erbjuder flera olika serverlösningar för dig som behöver något mer kraftfullt än vad ett vanligt webbhotellskonto kan ge. De erbjuder traditionella VPS:er och virtuella servrar i moln. De har också vanliga dedikerade servrar samt möjligheten att får Managed Hosting.
Besök nu
FS Data
FS Data är ett webbhotell som riktar sig till företag och har givetvis även dedikerad server och virtuella servrar att erbjuda dig. FS Data erbjuder servrar i toppmodern serverhall men säker förvaring och flytthjälp.
fr. 1 699 kr/m
Besök nu

Priserna vi listar gäller dedikerad servrar utan extra tjänster som managed server. Listas inget pris är det för att webbhotellet inte själv listar det på ett tydligt sätt. Vi rekommenderar att du spanar in alla om du är intresserad av en egen server.

Administrera egen webbserver

Att gå från att ha ett vanligt webbhotellskonto till att ha en helt egen server är ingen lätt uppgift och det är inte konstigt många väljer att så länge som möjligt stanna på ett webbhotellskonto. Webbhotellet Oderland erbjuder lösningar där man kan utöka resurserna med ett vanligt webbhotellskonto vilket låter dig växa mycket längre innan det blir behov av en egen server.

Att administrera en egen server är inte lätt och en webbserver skiljer sig inte detta avseende. Man måste se till så att operativsystemet hålls uppdaterat och att framförallt kritiska säkerhetsuppdateringar körs in så fort som möjligt. För att driva en egen server krävs det därför att man har ganska bra kunskaper om operativsystemet som körs på servern vilket allt som oftast är Linux eller möjligtvis Windows Server för Dotnet-applikationer.

Förutom att hålla systemet på servern uppdaterat så ska man även administrera, konfigurera och underhålla de applikationer som körs på servern och som är väsentliga för att det ska fungera. En bra kontrollpanel som WHM kan givetvis hjälpa en på vägen men det brukar inte vara heltäckande och speciellt inte om man vill börja byta ut mjukvaran på webbservern från Apache till kanske Nginx eller LiteSpeed och liknande förändringar för databaser, brandvägg m.m. I sådana fall krävs det att man har bra kunskaper i hur man hanterar och administrera dessa serverapplikationer.

För att ta hand om en server på ett så optimalt sätt som möjligt krävs förutom kunskaper även erfarenheter. Större företag har ofta personal som helt fokuserar på serverdriften och underhåll av dem något som dock inte är ett rimligt krav för alla som behöver flytta från ett webbhotell till en egen server och det är väl där ”Managed Server” kommer in i bilden.

Managed Server gör det lättare

Managed Servers är en tjänst som tillhandahålls av många företag som hyr ut dedikerad server och framförallt av webbhotellen som gör det. Managed Server innebär att webbhotellet tar över driften av servern och hjälper dig att göra ändringar på servern, installera tredjepartsprogram o.s.v. och för dig som kund blir det nästan som att ha ett webbhotellskonto.

Nackdelen med Managed Servers är väl främst att mängden inkluderas supporttid begränsas eller så hyr du av ett så stort bolag så du har ”fri support” men detta brukar även innebära att ärenden inte utreds fullt ut eller är en klar risk. En för snabb analys av vad som är fel på servern kan egentligen resultera i att de anser att det är en DDOS-attack mot dig medan det egentligen bara är väldigt hög trafik mot ett specifikt script vilket är inom normen för normalt för dig men ovanliga i generella sammanhang.

Om du vill hyra en managed server i Sverige så är trots allt webbhotell som Oderland bra kort och att kombinera detta med extra SLA-avtal om du driver en viktig webbshop kan ge dig exakt den tryggheten du behöver.

VPS och molnservrar

VPS står får Virtual Private Server vilket innebär att du delar på en fysisk server med flera andra kunder men får en helt egen virtuell server att konfigurera som du själv vill. Man kan säga att du får samma funktionalitet som med en helt egen dedikerad server fast delar serverns resurser med andra. Detta är oftast billigare än att köpa en egen server.

VPS finns även som molntjänster och det fina är att man kan ofta växa i takt med att man behöver och minska om det skulle behövas. För en e-butik kan det innebära att man köper till resurser inför julhandeln eller om någon kampanj dragit igång. Kan omnämndes man i en stor kvällstidning som gjort att trafiken radikalt ökat och att då med enkla knapptryckningar kunna tilldela extra resurser är fantastiskt smidigt.

VPS och molntjänster där man kan ha en egen server är populära alternativ dels som ett steg innan man tar en egen dedikerad server men även som direkt komplement till det. Det kan vara väldigt bra att känna till att möjligheten finns och att elastiska molntjänster som du själv kan justera och konfigurera direkt är väldigt skalbart och flexibelt.

Colocation

Colocation kallas tjänsten där du betalar för att placera en egen server i ett datacenter hos någon leverantör som erbjuder det. I tjänsten ingår el och en Internetanslutning med specificerad hastighet och bandbredd per månad. Ibland ingår gratis omstarter av servern men oftast sker detta endast under normal arbetstid. Vill man extra service får man köpa till SLA för det.

Colocation är bra för dig som behöver stenkoll på servern och i vissa fall finns det möjlighet att själv har fysisk tillgång till servern då datacentret har en egen hall för just detta.