Det första du behöver för att ladda upp din hemsida med FTP till webbhotellet är en FTP-klient. Det finns flera gratis FTP-klienter så det är bara att ladda ner och komma igång. Följande program är exempel på bra gratis-alternativ:
- FileZilla för Windows, Linux och Mac
- CoffeCup Free FTP
- Classic FTP
- FireFTP (Plug-in till webbläsaren FireFox)
I detta exempel kommer FileZilla att användas så om du känner dig grön i ämnet så försök använd det så är det lättare att hänga med i stegen. Var dock noga med att ladda ner FileZilla Client som har för syfte att ansluta till en FTP-server. Du kan ladda ner och installera den från deras hemsida.
När du har installerat din FTP-klient så behöver du uppgifter för att ansluta till webbhotellets FTP-server. Dessa uppgifter tillhandahålls av webbhotellet och brukar stå i det e-postmeddelande som skickas ut efter beställd tjänst. För att ansluta till ditt webbhotells FTP-server behöver du följande tre uppgifter.
- Adress till FTP-server. Det är inte helt ovanligt att detta är ftp.dittdomännamn.se.
- Användarnamn till FTP.
- Lösenord till FTP.
Det händer att det är samma användarnamn och lösenord till webbhotellets kontrollpanel som det är till FTP. Se till så du har rätt uppgifter innan du fortsätter.
Som standard så jobbar FTP över port 21. Det är ovanligt att det är inställt på något annat men om det är det så nämns detta garanterat i samband med övriga uppgifter om FTP. Du kommer i så fall behöva ange rätt portnummer vid anslutning.
1. Anslut till FTP-servern
I FileZilla gör du detta genom att starta Platshanteraren CTRL+S eller genom Arkiv > Platshanteraren. I Platshanteraren har du möjlighet att spara uppgifterna så du slipper fylla i dem nästa gång.
Tryck på knappen ”Ny plats” och döp den till något lämpligt. I detta exempel är den döpt till ”Min Hemsida”.
När du har markerat din plats kan du fylla i värd (adress till FTP-servern) och portnummer (21 som standard).
Du kan sedan välja Protokoll om du vill ansluta genom FTP eller en säker anslutning SFTP, och om du önskar att kryptera den data som skickas över FTP. Detta är ett simpelt exempel så vi lämnar dessa inställningar som standard (se bild).
På Inloggningstyp måste du välja ”Normal”, eller ”Fråga efter Lösenord” för att inte spara lösenordet och på så sätt ange det vid varje anslutning.
Fyll sedan i användarnamn och eventuellt lösenord (om du valt Normalt ovan). Klicka sedan på Anslut för att ansluta till FTP-servern.
2. Ladda upp filer till FTP-servern
Förutsatt att du lyckats med förra steget så kommer du nu se filerna på FTP-servern till höger och filerna på din dator till vänster.
Du kan börja med att på den vänstra sidan leta upp de filer du önskar att ladda upp på webbhotellet.
På höger sida ser du filer och kataloger på servern. Oftast hamnar du inte direkt i den katalog som skulle motsvara ditt domännamn. Om ditt domännamn är doman.se, och du vill komma åt index.html under doman.se/index.html så måste du lägga filen huvudkatalogen (root-katalogen) för domänen.
För webbservrar som kör Linux brukar katalogen heta public_html. Det är alltså i den katalogen som index.html måste läggas. På bilden ovan syns det att FTP-klients aktuella serverkatalog är public_html/.
På webbhotell där det är möjligt att lägga upp multipla hemsidor med olika domännamn så blir katalogstrukturen annorlunda. Här nedanför ser du några exempel på hur det kan se ut hos olika webbhotell.
- Hos webbhotell med cPanel som kontrollpanel hamnar extra domäner under katalogen för domänen du registrerade dig med. Detta gäller som standard och så länge du inte fått tillgång till WHM och skapar nya cPanel-konton för varje domän. Om du exempelvis registrerat dig med doman.se och du sedan lägger till doman2.se så kommer huvudkatalogen hamna i stil med:
/public_html/doman2.se/
Den första katalogen /public_html/ är huvudkatalogen för doman.se, och alla extra domäner får sedan sin huvudkatalog under den. - Hos vissa andra webbhotell är alla domäner tilläggsdomäner och får en bättre struktur än ovan. När du ansluter med FTP där så ser du först en lista med alla domännamn och under domännamnet finns sedan /public_html/ för respektive domän. Med doman.se som exempel igen så blir det enligt följande:
/doman.se/public_html/
Målet är i alla fall att hitta rätt katalog att ladda upp filerna i. Är du osäker kan du höra med ditt webbhotell. För webbhotell som kör Windows Server så skiljer det sig också, men principen är den samma.
När du väl navigerat dig till rätt katalog kan du antingen dra filer från datorn till servern, eller högerklicka på filerna och ta ”Skicka”.
När filerna väl är uppladdade går de att nå genom din webbläsare och ditt domännamn som du pekat mot webbhotellet.