Vad är ett domännamn?

Ett domännamn är ett namn registrerat under en av alla möjliga toppdomäner på Internet. För oss svenskar är toppdomänen .SE den mest vanliga, men även de största generiska toppdomänerna .COM, .ORG, .NET är väldigt vanliga.

Ett domännamns främsta syfte är att underlätta användandet för oss människor. I bakgrunden kommunicerar mycket av all trafik på Internet över protokollet TCP/IP och där IP-nummer används för att nå målet.

Memorera IP-nummer är dock svårt för en människa och därför används domännamn. När du skriver in ett domännamn i webbläsare eller på något sätt försöker ansluta mot ett domännamn så kommer en anslutning till en DNS server att göras för att ta reda på vilket IP-nummer du egentligen eftersöker. Detta är ingenting som du som användare ser.

Var registrerar man ett domännamn?

Domännamn kan du registrera hos återförsäljare (registrar) och nästan alla svenska webbhotell är återförsäljare till de vanligaste domännamnen. Du betalar för rätten att använda ett domännamn per år från registreringsdatum.

Du kan förlänga ditt ägande av domänen under flera år om du så önskar och du kan när som helst under ditt ägande förnya domännamnet med ytterligare år. Domännamnet kan först registreras av någon annan när du inte längre valt att förnya det. Ansvaret att ett domännamn förnyas ligger dock helt i den ägandes händer. Webbhotellet brukar erbjuda en tjänst som påminner om förnyelse, men det yttersta ansvaret är ändå ditt.

Du kan hitta återförsäljare av domännamn här.

Vad kostar ett domännamn?

Priset för domännamn är varierande beroende på återförsäljare och vilket toppdomän du önskar. Priset brukar inte ligga över 100kr/år och i många fall kan du få de vanligaste för 60-70kr/år.

De flesta domännamn kan du registrera med ett år åt gången, men vissa enstaka domännamn registreras med två år åt gången. Ägaren av toppdomänen har möjlighet att själv styra detta. För den svenska toppdomänen .SE kan du t.ex. registrera med ett år åt gången.

Kan man byta ägare på ett domännamn?

Ägande byte av domännamn är möjligt men vissa notiser är värt att nämna. Den nya ägaren måste uppfylla kraven för toppdomänen. En domän registrerad under .SE måste exempelvis ha en svensk medborgare eller juridisk person som ägare. En varning ska också höjas för .NU-domäner som är väldigt dyra att byta ägare på.