Vad är ett webbhotell?

Webbhotell i sin enklaste och grundläggande form hänvisar ofta till ett företag som säljer en tjänst (webbhotell) där du som kund i praktiken prenumererar på tjänst som tillåter dig att placera filer och data på deras server.

En hemsida bör vara tillgänglig dygnet runt och alla dagar om året. För att de som besöker en hemsida ska kunna komma åt det krävs det att en dator (vanligtvis en webbserver) står online dygnet runt och tillhandahåller detta. Webbhotellet står för många av de tekniska bitarna och du som kund kan administrera det som behövs genom en kontrollpanel du kommer åt genom webbläsaren.

Ett webbhotell som varit etablerat ett tag har ofta ett stort antal webbservrar och på varje webbserver finns det ett stort antal hemsidor från olika kunder. Kunderna hjälps åt att dela på de kostnader som annars hade varit väldigt stora att hantera som en ensam kund.

Hur ett webbhotell fungerar går vi igenom mer noggrant här och vad ett domännamn är tar vi upp här. Båda behövs för att en användare ska kunna knappa in en adress som t.ex. minhemsida.se och få upp hemsidan.

Webbhotell hanterar ofta alla tekniska bitar som behövs i normala situationer. De agerar webbserver för filer och bilder, deras databasserver tar hand om din data och e-postservern låter dig sätta upp helt egna e-postadresser.

Om du vill lägga upp en egen hemsida eller blogg med ett eget domännamn så behöver du ett webbhotell. De billiga webbhotellen fungerar ofta bra för privatpersoner som vill komma igång och för företag rekommenderas kanske bättre alternativ.

Tack vare snabbinstallationer av t.ex. WordPress, WooCoomerce och andra populära webbapplikationer som gör att du kan blogga, starta e-butik m.m. så behöver du inte vara så tekniskt kunnig för att komma igång. Allt som krävs är oftast några enkla klick från kontrollpanelen så installeras allt åt dig.