Vad kan jag förvänta mig av ett webbhotell?

Den billigaste tjänsten för att få en hemsida online är att välja ett webbhotellspaket med delad hosting. Detta innebär att webbhotellet har flera kunder på en och samma server.

I vissa fall kan flera servrar samarbeta för att hantera ett visst antal kunder för att ge en jämnare kapacitet och undvika att spikar på enstaka webbplatser ställer till det för andra kunder.

Men i teorin kan enstaka kunder påverka resultatet negativt för andra webbhotellskunder och det är något du bör känna till om du väljer ett vanligt webbhotell. Detta är dock ganska ovanligt då webbhotellen ofta har koll på användare som använder för mycket kapacitet.

Ofta beror dock inte driftstörningar hos större webbhotell på att enstaka kunder överbelastar en server. Det vanligaste är att webbhotellet får lokala problem i sitt nätverk eller att något problem med redundans uppstår.

Ett annat fel är att något domännamn/IP-nummer får en DDOS attack riktigt mot sig. Det finns många exempel på DDOS-attacker som sänker webbhotell. Detta påverkar hela nätverket då de noder som hanterar inkommande och utgående trafik lätt kan bli överbelastade vid en större attack.

Mänskliga fel kommer alltid att kunna uppstå och ibland kan dessa ta tid att lösa. Det spelar egentligen roll i vilken bransch man är så är aldrig människor perfekta. Däremot kan bra rutiner, dokumentering och förberedelser undvika många fel i en stor utsträckning. Detta gäller även webbhotell, men då och då händer ”olyckor” och webbhotell förblir oåtkomliga under en för lång tid.

Du som kund kan givetvis ställa krav, men varken webbhotellet eller du kan med säkerhet veta vad som kommer hända i framtiden. En del webbhotell betalar tillbaka beloppet om du är missnöjd, men om skadan redan har uppstått så är väl frågan om ett annat webbhotell är ett bättre val. I vissa fall kan det säkert vara så, men seriösa webbhotell gör allt de kan för att samma situation inte ska uppstå igen. Då är det inte säkert att det är bättre att byta leverantör.

Väljer du ett vanligt webbhotell och betalar hundra kronor i månaden så kan du förvänta dig problem. Det kanske dröjer år innan det uppstår, men historien säger att de flesta webbhotell får problem för eller senare.