Webbhotell med Linux

linuxWebbhotell med Linux som plattform är utan tvekan det absolut vanligaste. Att hitta ett webbhotell som inte erbjuder den plattformen alls är svårt och det gör samtidigt urvalet av webbhotell väldigt stort när det kommer till Linux – på gott och ont. Linux framgång som operativsystem på webbservrar har många anledningar, men att Linux är gratis och har öppen källkod är förmodligen de som haft mest betydelse.

Linux finns i flera olika distributioner så som Red Hat, Ubuntu, CentOs, Fedora m.fl. men för en vanlig webbhotellskund är det ovanligt att detta skulle ha någon betydelse över huvud taget.

De bästa webbhotellen med Linux

Miss Hosting
Miss Hosting kör endast Linux och använder sig av den populära kontrollpanelen cPanel. De har totalt tre olika paket att välja mellan.
Utrymme: 100 GB     Trafik: Obegränsat
fr. 1 kr/mån
Besök nu
Inleed
Inleed är ett billigt och bra webbhotell som kör servrar i Linux-miljö med stöd för typiska funktioner som PHP.
Utrymme: 10 GB     Trafik: 250 GB
29 kr/mån
Besök nu
One.com
One.com är det billigaste webbhotellet du kan hitta och kör Linux som plattform. Från 15kr/mån får du tillgång till Linux, PHP och MySQL.
Utrymme: 25 GB     Trafik: Obegränsat
25 kr/mån
Besök nu
Simply.com
Simply.com är ett webbhotell som körs Linux för de webbhotellspaket med PHP. Välj mellan 4 prisvärda paket som passar allt ifrån mindre hemsidor till större Internettjänster. UnoEuro erbjuder bra stöd för olika tekniker med mycket minne för PHP.
Utrymme: 10-200 GB     Trafik: Obegränsat
fr. 10 kr/mån
Besök nu
Loopia
Loopia är ett mycket stabilt och bra webbhotell. De erbjuder givetvis paket med plattformen Linux och är ett bra val för företagshemsidor.
Utrymme: 75 GB     Trafik: 750 GB
89 kr/mån
Besök nu
Oderland
Oderland kör Linux med cPanel på sina servrar. Ett mycket stabilt webbhotell som används av många privatpersoner som företag.
Utrymme: 20 GB     Trafik: 2000 GB
209 kr/mån
Besök nu
Egensajt
Egensajt kör Linux-miljöer och här har du förutom bra stöd för PHP även stöd för Memcached och andra trevliga funktioner.
Utrymme: 5 GB     Trafik: 10 GB
79 kr/mån
Besök nu
FS Data
FS Data är ett annat bra val om du önskar webbhotell med Linux. De är lite dyrare än alternativen ovan men rekommenderas starkt till företag.
Utrymme: 20 GB     Trafik: 300 GB
186 kr/mån
Besök nu
Wopsa
Wopsa erbjuder tre olika webbhotellpaket för Linux-miljö och alla kör kontrollpanelen cPanel.
Utrymme: 2 GB     Trafik: 10 GB
50 kr/mån
Besök nu
Webbdo
Webbhotellet Webbdo kör Linux i grunden på sina servrar. Det kombineras med den kraftfulla kontrollpanelen cPanel.
Utrymme: 1,5 GB     Trafik: 40 GB
fr. 9 kr/mån
Besök nu

Mer om Linux på webbhotell

Många webbhotell har valt att använda sig av paketet LAMP, en akronym för Linux, Apache, MySQL och PPP (PHP, Python, Perl). Alla dessa mjukvaror är gratis och i kombination bildar de en kraftfull webbserver med bra verktyg och tekniker.

Även om ovanstående mjukvaror är väldigt vanliga på Linux så förekommer det webbhotell som antingen ersatt något av dem eller lagt till ytterligare mjukvara för att utöka stödet av tekniker. Här nedanför är några exempel på detta.

  • Apache Tomcat är t.ex. en webbserver som stödjer teknikerna Java Servlet och JavaServer Pages.
  • LiteSpeed är en kraftfull webbserver och populär ersättare till Apache i Linux. Deras stöd för utvecklingstekniker är mycket bra och är en snabbare webbserver än Apache.
  • PostgreSQL är en databashanterare baserad på öppen källkod och är långt ifrån ett ovanlig ersättare eller komplement till MySQL.
  • PHP är så vanligt att stödet sällan tas bort i webbservrar med Linux. Däremot förekommer det att stöd för tekniker som JSP och Ruby on Rails läggs in på webbservern.