Webbhotell med Windows Server

Windows ServerWebbhotell som kör Windows Server är betydligt vanligare idag än det var för tio år sedan. Det finns många orsaker till varför Windows Server blivit ett allt vanligare alternative än vad det tidigare var. En orsak är att mjukvaran IIS (Internet Information Services) har blivit mycket bättre med de senare versionerna.

Just nu kör många webbhotell Windows Server 2008 med IIS 7,5, men med lanseringen av Windows Server 2012 kan man förvänta sig en successiv övergång till det nya operativsystemet och IIS 8 för webbhotellen.

Lista med Windows Server webbhotell

Simply.com
Få tillgång till ett webbhotell som kör Windows Server med IIS och möjligheten att köra applikationer skrivna med de senaste .NET-teknikerna. Här har du möjligheten att köra ASP.NET med version 3.5 & 4.6 med MVC och andra populära tekniker.
Utrymme: 10-200 GB     Trafik: Obegränsat
fr. 10 kr/mån
Besök nu
Loopia
På Loopias billigaste paket ingår det inga MS SQL-databaser. I övrigt har Loopia fullt stöd för Windows Server, ASP och MS SQL.
Utrymme: 75 GB     Trafik: 750 GB
89 kr/mån
Besök nu
FS Data
På FS Data kan du välja Windows Server och stöd för ASP i deras billigaste paket. Dock är MS SQL-databas en extratjänst i FS Premium XL.
Utrymme: 20 GB     Trafik: 300 GB
186 kr/mån
Besök nu
Wopsa
Wopsa har ett webbhotellspaket som kör Windows Server och där funktioner som ASP.NET och MSSQL är tillgängligt.
Utrymme: 2 GB     Trafik: 10 GB
50 kr/mån
Besök nu

Mer om Windows Server

Windows Server 2012 med IIS 8 har en hel del förbättringar jämfört med IIS 7,5. Mycket satsningar har gjorts för att optimera säkerhet och hastighet. Hur IIS exempelvis hanterar SSL-certifikat har förbättrats avsevärt i IIS 8 som förbättrar både hastighet och hantering av dessa. Det har även gjorts satsningar för molntjänster i IIS8 så förvänta dig en övergång på webbhotellen från 2013 och framåt.

En av de främsta fördelarna med att köra Windows Server är just att utnyttja de funktioner som är exklusivt för just det systemet. ASP applikationer skrivna i .NET är ett bra exempel på just detta. Något annat skulle kunna vara om man vill utnyttja databasmotorn i MSSQL på samma maskin.

Den enda egentliga nackdelen med Windows Server är att det kostar att köpa licens jämfört med att köra ett gratis operativsystem som t.ex. en Linuxdistribution. För ett webbhotellspaket där man delar server med flera andra webbhotellskunder blir denna kostnad utslagen att den knappt är märkbart, och vissa fall är det faktiskt samma pris för både Windows och Linux hos webbhotellen. Men funderar du på en VPS eller dedikerad server så kan kostnaden vara en viktig faktor att ta hänsyn till.