MariaDB – En bristvara på svenska webbhotell?

MariaDB är framtagen av MySQL-grundaren Michael Widenius, främst på grund av hans besvikelse över hur MySQL utvecklats efter att han sålde bolaget MySQL AB till Sun Micosystems under 2008.

Sun Microsystems har i princip sett till att MySQLs framtid ser högst dystert ut för att inte konkurrera ut sin egna databas Oracle och det har nu skapat konkurrent, MariaDB. Databasen är en utvecklad gren från MySQL och ser högst lovande ut, men trots detta syns den inte till på svenska webbhotell.

Även om MySQL inte direkt har några framtidsplaner på att bli bättre så fungerar databasen ändå väldigt bra för väldigt många webbplatser och webbtjänster. Detta gör i sin tur att efterfrågan på att använda en databas som MariaDB är högst minimal.

En övergång till MariaDB skulle dock inte nödvändigtvis ställa till allt för stora problem då den är byggd för att snabbt och enkelt kunna ersätta MySQL. MariaDB har följt MySQLs versionsnummer för att göra det enkelt att göra en övergång med samma funktionalitet. MariaDB version 5.5 har alltså samma funktioner och stöd som MySQL 5.5.

Tanken med MariaDB är att du ska kunna ersätta MySQL på en gång och behålla all funktionalitet du hade med MySQL. Ett av många exmpel på detta är t.ex. följande:

  • All Klient-API, protokoll och strukturer är identiska med MySQL.
  • Alla anslutningsbiliotek för MySQL(PHP, Perl, Phyton, Java, .NET, Ruby osv.) fungerar med MariaDB utan att ändringar görs.
  • Alla filnamn, genvägar, portar etc. ska vara det samma som standard.

Hur viktigt det är att stödja MariaDB behöver man knappast nämna efter att ha resultatet av förbättringarna som gjorts i MySQL under de senaste åren. Webbhotellen borde dra sitt strå till stacken och erbjuda databasen för de som vill. Det visar också ett tydligt ställningstagande till open source (GNU GPL i detta fall).

Wikipedia har redan börjat flytta över från MySQL till MariaDB och de estimerade även att hela den engelskspråkiga delen skulle vara överflyttad innan detta årets början. Frågan är väl bara när vi, vanliga webbhotellskunder får möjligheten till det samma?

Lämna en kommentar