Det är inte det lättaste att hitta ett webbhotell eller webbhotellspaket som matchar ens behov och det är ännu svårare om man inte riktigt vet vad man är i behov av. I denna guide går vi igenom de vanligaste skillnaderna på webbhotell och försöka förklara vikten med dessa.
Utrymme på webbhotellet
Olika webbhotell erbjuder olika mycket utrymme för dina filer och databaser. Vissa webbhotell erbjuder väldigt stora mängder jämfört med andra webbhotell men stirra dig inte blind på det väl tilltagna utrymmet. De flesta hemsidor är inte behov av speciellt mycket utrymme och några Gigabyte räcker ofta långt.
Är du dock i behov av mycket utrymme kan dessa webbhotell vara guldvärda. Om du exempelvis driver en stor hemsida där medlemmar kan ladda upp bilder till ett galleri så kan mycket utrymme komma väl till hands.
Försök ta reda på hur mycket utrymme du behöver och välj ett webbhotellspaket där u har lite marginal.
Datatrafik
Webbhotell har en begränsning på mängden data du kan skicka varje månad från ditt webbhotellskonto och är en av de viktigaste punkterna att jämföra. Det är också det som kan vara svårast att uppskatta vad man faktiskt är i behov av.
Varje gång en fil skickas till och från webbservern så förbrukas mängden trafik som du har tillgång till. Ju fler besökare din hemsida har och ju större filer du skickar ju mer trafik kommer du att behöva.
För en ny hemsida kommer du förmodligen inte behöva speciellt mycket datatrafik så om en mindre mängd endast ingår är det ingenting du behöver hänga upp dig på i början.
10-15GB trafik per månad kommer man väldigt långt med om man har en personlig blogg eller en mindre företagshemsida. Men undantag finns givetvis.
Ibland kan du stöta på webbhotell som erbjuder fri (obegränsad) trafik. Detta är ett marknadsföringsknep som du inte ska lita på och är du i behov av en större mängd trafik är det bättre du satsar på ett webbhotell som erbjuder det i klartext.
Windows eller Linux?
Att välja operativsystem på servern där din hemsida ska ligga är ett av de viktigaste valen du kommer att göra. Jobbar du som webbutvecklare så har du säkert redan en uppfattning om vad du behöver här men i annat fall kan detta vara väldigt oklart.
När det kommer till webbhotell så har ingenting med operativsystemet att göra med det du kör på din dator där hemma. Windows och Linux erbjuder olika servermiljöer och tjänster. Om du är det minsta osäker på detta så rekommenderar vi att du väljer Linux.
Mjukvara som WordPress och Joomla rekommenderas för Linux och även många andra färdiga system att använda sig av fungerar bäst på Linux. Windows är främst ett val för de som vill utveckla sin hemsida med hjälp av Microsofts .NET-teknik och/eller använda databasen MSSQL.
Hur som helst så kommer du förmodligen veta om du behöver Windows så är du det minsta osäker, fråga webbhotellet eller välj Linux.
Extra domäner
Detta anger hur många extra domäner du kan koppla till ditt webbhotellskonto. Detta är viktigt om du vill ha flera hemsidor med egna domännamn på ditt webbhotell. Många billiga webbhotell tillåter bara att du har ett domännamn kopplat till dit konto medan andra kan tillåta att du har tiotal hemsidor på samma konto.
Antal databaser
Om du har valt Linux så kommer du förmodligen att använda dig av databasmotorn MySQL. Vissa webbhotell tillåter bara dig att ha en databas och vissa billiga alternativ tillåter inga alls. MySQL är nödvändigt om du ska köra något avancerat system som WordPress, Joomla eller PHPBB.
Flera databaser kommer du att få nytta av om du har flera domäner och flera hemsidor på samma webbhotellskonto.
Backup
Detta är något allt för få tittar på och något som lätt kan feltolkas. Vissa webbhotell markerar att de har backup med det faller på dig själv att ta manuella backuper genom deras system. Andra webbhotell gör detta på automatik åt alla sina kunder vilket helt klart är att föredra.
Det som också är intressant är hur backuperna sparas. Detta framgår sällan av jämförelser utan du kanske är tvungen att kontakta webbhotellet om detta.
Oavsett vad webbhotellet erbjuder så försök ta en egen backup då och då med. Det är en hemsk känsla att behöva återställa sin hemsida till vad den var året innan bara för man inte tänkt igenom en bra lösning för backup.
Support
Support erbjuds ofta på ett eller annat vis och de billigaste varianterna erbjuder oftast endast detta genom e-post. Men vissa webbhotell erbjuder support via chat och telefon också. Välj det som du tror passar dig bäst.
Supporttiderna kan också variera från kontorstid till dygnet runt.
Extra avgifter
Detta är självklart något du bör ta en titt på. Om du förbrukar mer data eller behöver mer utrymme så tar webbhotellen extra betalt för detta. Se till så kostnaderna för allt du kan tänkas behöva köpa extra är inom rimliga nivåer.
Vissa webbhotell erbjuder även öppet köp och har ingen bidningstid eller uppsägningstid. Detta kan också vara guld värt om du planerar att byta webbhotell.