Sveriges sämsta webbhotell 2017?

Sämsta WebbhotelletDet brukar vara vanligast att försöka utse det bästa webbhotellet för att på så sätt ge kunder en uppfattning om vilket eller vilka bra alternativ där finns att satsa på. Generellt sätt kan man säga att Oderland, Loopia och Miss Hosting just nu är de webbhotellen som känns givna att nämna i ett sådan sammanhang.

Något som däremot inte är så vanligt är att utse det sämsta webbhotellet men just nu finns där en given vinnare på denna front. En dåligt implementerad lösning för att begränsa att serverresurserna används för mycket gör att webbhotellet fungerar mycket dåligt. Eftersom lösningen inte ses som ett fel är det dessutom ett dödläge där webbhotellet förblir ett väldigt dåligt alternativ så länge lösningen existerar.

Webbhotellet i fokus och som får bära denna titel av oss i skrivande stund är Webbdo. Bortsett från denna lösning är Webbdo egentligen ett ganska bra och prisvärt alternativ men i skrivande stund kan vi bara direkt avrekommendera webbhotellet. Orsaken till detta är helt och hållet en dålig lösning på ett problem som jag kommer beskriva närmare här nedanför.

För att undvika att enskilda webbhotellskunder tar upp för mycket resurser är det inte ovanligt att man begränsar detta. Ett vanligt sätt är att t.ex. begränsa mängden processor som ett webbhotellskonto få exekvera samtidigt och i vissa fall även begränsa maximal CPU-belastning för en viss användare.

Utöver detta brukar det även förekomma en begränsning av mängden minne i t.ex. PHP så att en process där inte använder mer den tillåtna mängden minne. Detta är helt normalt och ett bra sätt att undvika att en kund skulle äta upp för mycket av en servers resurser.

Webbdo har däremot löst detta på ett helt annat sätt och i mitt tycke ett bakvänt sätt. Istället för att låsa de billigare webbhotellskontona till en kontinuerlig process där 256 MB minne får användas för PHP så tillåts flera processer att exekveras samtidigt men där den totala mängden minne inte får överstiga 256 MB.

Problemet som uppstår ganska enkelt är att om du snabbt klickar runt på en hemsida i navigeringen kan du lätt orsaka att två exekveringar startar kontinuerligt eller att en startar innan nästa avslutas. Om den totala mängden minne då överstiger 256 MB skickar server 500 server error direkt. Det krävs alltså inte mycket trafik alls för att springa in i detta problemet och en Googlebot tillsammans med en besökare genererar problemet direkt för en vanlig WordPress-installation med standardtema och några vanliga plugins.

Webbdo beskriver felet i sin blogg som helt naturligt och vill att man uppgraderar sitt konto eller köper till mer minne till sitt konto. Men det är ingen snygg lösning de skapat för att begränsa användares resurser på en server. Resultatet är direkta bakslag mot besökarna till en hemsida vilket tvingar en att betala ganska mycket extra för att slippa springa på problemet. Resultatet är att Webbdo just nu inte alls är prisvärt eller bra tyvärr.

Vi har framfört vår kritik, kritiserat prissättning och som respons endast fått ett nedsatt pris för ökad minnesmängd – något som dock inte borde behövas över huvud taget.

1 svar på ”Sveriges sämsta webbhotell 2017?”

  1. Jag har haft one.com i över tio år, och jag vill nominera dem till sämsta webbhotell.
    – Kundservice är sämre än genomsnittet.
    – Ibland långsam hemsida
    – Hemsideprogrammet/site builder/web creator har strulat flera gånger, och ibland ser hemsidan olika ut i olika webbläsare (mindre respons än vad de lovar) vilket de inte kunnat åtgärda. Ett annat strul är att hemsidan ibland är opblicerad när jag loggar in (som om någon varit inne och ändrat och sparat men inte publicerat. One.com har inte kunnat åtgärda detta.
    – Dolda kostnader
    – Sist men inte minst: De har ändrat en befintlig tjänst så att jag ej längre kan använda den. Om jag vill att min www ska fortsätta så måste jag byta tjänst. Dessutom innebär det isf en höjning från 360kr till 970kr i årsavgiften.
    OBS: Priserna på många recensionssidor stämmer inte då One.com nyligen har höjt.

    Svara

Lämna en kommentar