FS Data erbjuder gratis colocation för Raspberry Pi

raspberry-piFS Data tillhandahåller just nu en gratis colocation-tjänst för Raspberry Pi. Raspberry Pi är en mycket liten dator byggd på ett enda kretskort och har en storlek som ett kreditkort.

Den har efter lanseringen blivit mycket populär och hittat många olika användningsområden. Datorns kapacitet gör att det inte är det första man tänker på när man hör ordet server, men det betyder inte att det inte går.

Raspberry Pi har en ARM-processor på 700MHz och i prestandaväg liknar det ungefär en smartphone som släpptes för två år sedan. Den har släppts i två olika revisioner om 256MB minne och 512MB minne. Dessutom finns den i två modeller, där modell B har nätverksport och högst lämpligt om man önskar köra den som en server 🙂

Linux går att installera och köra på en processor med ARM-arkitektur och det öppnar även upp för att köra t.ex. en webbserver med Apache, MySQL och PHP. FS Data ger dig just nu en gratis serverplats med strömförsörjning, 1st IP-nummer och 100GB/trafik per månad. Allt du behöver göra är att lägga beställningen och konfigurera servern för ip-numret. Där efter skickar du din server till deras datacenter i Helsingborg och får njuta av gratis drift av din nya webbserver.

Du kan läsa mer i FS Datas blogginlägg och på deras beställningssida. FS Data har även lagt upp en egen testserver som kör LAMP och en WordPress-installation.

Bygg en superdator med ett kluster av Raspberry Pi

Universitet i Southampton byggde en egen superdator med ett kluster av 64st Raspberry Pi. Ett kul experiment som inte behöver kosta hur mycket som helst men samtidigt visa och demonstrera hur en superdator fungerar. I utbildningssyfte är det givetvis bättre att köra detta nära tillhands där man får full kontroll på miljön – och inte med colocation hos FS Data. Men det visar på möjligheterna med Raspberry Pi.

Vill du läsa mer om deras projekt och hur du sätter upp en egen kan du göra det här.

Lämna en kommentar