Webbhotell, VPS eller egen Dedikerad Server?

Vad är egentligen skillnaden på ett webbhotell och en VPS? Och vilka fördelar skulle du få om du satsade på en dedikerad server direkt? Det är inte några ovanliga frågor när man väljer hosting för en företagshemsida / webbtjänst med vinstintresse. Vi försöker här ge en introduktion till valmöjligheterna och en jämförelse av vad du får ut.

Webbhotell

Vilket webbhotell?Webbhotell är det simplaste alternativet du kan få om du vill ha kontroll på din egna hemsida. Du får ofta väl tilltaget med diskutrymme och datatrafik som räcker för de flesta. Du har givetvis möjlighet till en hel del funktionalitet som databaser m.m. men samtidigt delar du servermiljö med många andra webbhotellkunder.

Eftersom du delar miljö med andra kunder kommer du inte kunna installera applikationer eller konfigurera webbservern efter dina egna behov. Du får helt enkelt klara dig på de inställningar och funktioner som webbhotellet erbjuder. Priset för webbhotell är dock mycket lågt jämfört med andra alternativ.

VPS

VPS, som står för Virtuell Privat Server tar det bästa från två världar. Du delar på den fysiska hårdvaran och kapaciteten på servern men du får tillgång till en virtuell server med fulla rättigheter som du själv får konfigurera efter dina egna behov. Samtidigt slipper du betala lika mycket som en helt egen server skulle innebära.

VPS gör med andra ord att du kan välja operativsystem själv, men även alla applikationer som körs på servern. En annan fördel här är driftsäkerheten där andra kunder inte kommer kunna påverka ditt virtuella system alls och du får större kapacitet till ditt befogande än vad du skulle fått på ett vanligt webbhotell.

Hoppet från webbhotell till VPS är ganska stort även om man inte tror det. Det ställer krav på att du som kund har bra erfarenheter av att driva en egen server eller så får du se till att du köper till till en sådan tjänst och att leverantören således tar hand om underhåll av servern.

Köper man till en väldigt kompetent kontrollpanel som cPanel (WHM) så kan man själva göra väldigt mycket genom ett webbgränssnitt. Men det är helt klart ett tydligt kliv från webbhotell.

Kostnaden ökar också en hel del från webbhotell till VPS. Där webbhotell ligger runt 100kr/mån så får du räkna med att en VPS kostar ca 400-500kr/mån. Självklart varierar detta beroende på hur många CPU kärnor, minne, diskutrymme och leverantör du önskar för din VPS.

Dedikerad Server

Med dedikerad server får du egentligen samma möjligheter som med en VPS, men här körs inte servermiljön virtuellt. Du får också möjligheten till mer kapacitet än vad du kan få i en VPS. Där med inte sagt att en billig egen server har bättre kapacitet än en dyr VPS.

Fördelen är att det är endast du som använder kapaciteten och driftstörningarna kommer vara påverkade av dig eller i datahallen där din server står. Hur som helst ger detta absolut bäst driftsäkerhet jämfört med de andra lösningarna. Det skulle kunna argumenteras att VPS, och då speciellt VPS cloud hosting kan ha färre driftstörningar.

Kostnaden för en dedikerad server är betydligt högre. Här börjar priserna på ca 700-800kr/månaden och det finns väl egentligen ingen övre gräns då du kan börja lägga till flera servrar för att skapa redundans t.ex. Avtalstid och startavgifter brukar vara avsevärt sämre än för en VPS där det faktiskt finns tjänster där man kan betala per timme.

SLA-avtal där personal undersöker fel med servern kan vara ganska dyrt om man önskar denna tjänst dygnet runt och agerande snabbt efter felrapporten är skickad.

Vad ska du välja?

Vi rekommenderar webbhotell till alla som inte är i behov att komma åt avancerade funktioner som inte stöds av webbhotellen. I annat fall rekommenderar vi att man börjar med VPS. Det finns bra tjänster där man kan förbättra sin VPS utan några svårigheter och längre driftavbrott. Det gör att du kan utöka antalet CPU kärnor, minne, diskutrymme och trafik enkelt genom ett webbgränssnitt.

Om du är medveten om att du ska köra en väldigt kraftfull webbplats / webbtjänst så kan dedikerad server vara det vettiga valet redan från början. Men om du är osäker så räcker säkert en VPS-miljö med bra skalbarhet långt.

Lämna en kommentar