Fördelar och nackdelar med VPS

Webbhotellpaket i form av delad server är det typiska instegsvalet nästan alla gör, men vilka fördelar kontra nackdelar får man egentligen av att välja en VPS (Virtuell Privat Server) istället?

I detta inlägg ska tydligt fördelar ställas mot nackdelar för att göra valet av tjänst lättare för dig.

Fördelar med VPS

  • Mer Serverkapacitet! I nästan alla fall innebär en VPS mer kapacitet än ett vanligt webbhotellspaket. De billigaste valen av VPS med låg minnesmängd och endast en CPU-kärna (processorkärna) skulle kunna vara undantaget till regeln. Generellt ger dock en VPS både mer CPU-kapacitet och Primärminne, och i många fall är just detta anledningen till att välja VPS.
  • Val av Operativsystem! Eftersom servern helt är under din kontroll kan du välja vilket operativsystem du vill och på så sätt bygga grunden helt efter dina förutsättningar.
  • Egna applikationer & inställningar! På en VPS har du tillgång till root-användare vilket möjliggör att installera egna applikationer och ändra inställningarna helt efter ens egna behov. Om vi tar Apache och PHP som exempel så finns det en mängd moduler du kan aktivera för att anpassa servern efter ditt behov.  På samma sätt kan du stänga av onödiga moduler som inte används. Du får helt enkelt en server som är helt anpassad efter dina krav.
  • Säkerheten! Ännu en aspekt som skulle kunna vara den självklara anledningen till att välja VPS. Eftersom du inte delar server med andra så behöver du inte väga in aspekten att andras skript är ett säkerhetsproblem för dig. Eftersom du har full tillgång till servern kan du dessutom sätta upp egna regler i brandväggen, och som jag nämnde ovan kan du avaktivera tjänster som inte du behöver vilket eliminerar onödiga säkerhetsrisker.
  • Skalbarhet! En VPS är en virtuell server som emuleras på en fysisk server och där varje VPS delar på den faktiska resursen. Idag är det inte ovanligt att en VPS blir en del av ett moln (flera fysiska servrar) och detta ger enorma fördelar för din hemsida och verksamhet. Men några enkla klick kan din VPS snabbt uppgraderas till att få fler CPU-kärnor, mer primärminne och mer diskutrymme. På samma sätt kan en server nedgraderas om ett behov inte längre finns kvar.

Nackdelar med VPS

  • Kostnaden! En VPS kommer att kosta mer än vad ett webbhotellpaket på en delad server gör. Det är dock fortfarande mycket billigare än en egen dedikerad server. Priserna för VPS skiljer sig men ligger från ca 400kr och uppåt.
  • Administration! När du får full tillgång till servern ställs också större krav på användarens kunskapsnivåer. Det finns bra kontrollpaneler som Plesk och WHM (cPanel) som kan hjälpa dig att administrera servern men de finns samtidigt mycket de inte kan göra. Du kanske redan besitter dessa kunskaper eller vill lära dig och då är det kanske inget problem, men i annat fall måste du betala för det.
  • Säkerheten! På samma sätt som säkerheten kan vara en fördel kan det också vara en nackdel. Eftersom säkerheten ligger i dina händer blir det också ditt ansvar att uppdatera operativsystemet och övrig mjukvara. Detta är extra viktigt om kritiska säkerhetshål har blivit kända och ska täppas igen. Hör med återförsäljaren av VPS vad de kan erbjuda för att hjälpa dig med detta.

Känner du till fler fördelar eller nackdelar med VPS? Kommentera gärna och berätta.

Lämna en kommentar